Schwarz-Schilling će informirati francuske i zvaničnike EU o BiH i uzeti učešća na prvoj konferenciji specijalnih predstavnika EU

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, sljedeće sedmice će otputovati u Pariz i Brisel da informira francuske i zvaničnike EU o situaciji u Bosni i Hercegovini.


Ove posjete su sastavni dio serije konsultacija prije narednog sastanka Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji će se održati 26. i 27. februara u Briselu. Vijeće za implementaciju mira će na tom sastanku preispitati svoju odluku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika krajem juna.


G. Schwarz-Schilling će sutra boraviti u Parizu radi sastanaka sa visokim francuskim dužnosnicima, uključujući političkog direktora i direktora za kontinentalnu Evropu pri Ministarstvu vanjskih poslova.


On će u utorak razgovarati u Briselu sa Javierom Solanom, visokim predstavnikom EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, te sa drugim zvaničnicima EU.


U srijedu ujutro g. Schwarz-Schilling će se sastati sa Ollijem Rehnom, komesarom EU za proširenje. 


Također u srijedu, g. Schwarz-Schilling će učestvovati na konferenciji koja po prvi put okuplja svih devet specijalnih predstavnika EU koji su aktivni u različitim regionima svijeta. Specijalni predstavnici EU pružaju podršku radu visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, Javiera Solane, i koji igraju centralnu ulogu u promoviranju interesa i politika Evropske unije u zemljama u kojima rade.

Europa.ba