Solana i Schwarz-Schilling razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini i antidejtonskoj retorici

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling sastali su se danas u Briselu kako bi razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči februarske sjednice Vijeća za implementaciju mira.

 


Javier Solana i Christian Schwarz-Schilling su razgovarali o brzini kojom se odvija proces formiranja vlasti, ustavnoj reformi i političkim dešavanjima u regionu. Također su razgovarali i o napretku u ispunjavanju ključnih uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, a posebno o reformi policije.


 


Dr Schwarz-Schilling je naglasio svoju odlučnost da nastavi s provođenjem politike odgovornosti lokalnih organa vlasti i da radi na provođenju tranzicije OHR-a. Istovremeno, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira će u februaru morati procijeniti da li je došlo pravo vrijeme za tranziciju.


 


Dr Solana i dr Schwarz-Schilling su odbacili svaki pokušaj povezivanja budućnosti Republike Srpske s odlukom o konačnom statusu Kosova.


 


«Bosna i Hercegovina je priznata suverena država čiji je teritorijalni integritet garantiran Dejtonskim mirovnim sporazumom», rekao je dr Schwarz-Schilling i dodao da je «Srbija potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i da mora poštivati svoje međunarodne obaveze».


 


U okviru svojih razgovora u Briselu, dr Schwarz-Schilling se sastao i s komesarom Ollijem Rehnom i višim zvaničnicima Vijeća EU i Evropske komisije.

Europa.ba