Mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini neće biti dovedeni u pitanje

Bonske ovlasti i Ured visokog predstavnika (OHR) trebalo bi da nastave postojati u nekom obliku, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni, dodajući da je taj stav zastupao prilikom posjeta ključnim državama, u razgovorima sa zvaničnicima koji će odlučivati o ovome.


Bosna i Hercegovina je još uvijek u stanju načiniti jasan korak naprijed, ali za proces prenosa odgovornosti na domaće organe će biti potrebno više vremena i međunarodna zajednica mora pokazati strpljenje, napisao je Christian Schwarz-Schilling u kolumni koja je objavljena u Večernjem listu, Nezavisnim novinama i Dnevnom avazu.


“Otkako sam preuzeo dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU nastojao sam prenijeti odgovornost na domaće organe u Bosni i Hercegovini i – iznad svega – domaćim institucijama i političarima uliti osjećaj odgovornosti za donošenje odluka”, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije. “Iako su pomaci ponekad bili spori i frustrirajući, ja i dalje vjerujem da je ovo jedini put koji vodi ka evropskoj budućnosti kojoj teži ogromna većina građana ove zemlje”.


Da bi se međunarodnoj zajednici dao maksimalan broj opcija, Christian Schwarz-Schilling jasno je informirao njemačku kancelarku Angelu Merkel da će odstupiti sa funkcije visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU po isteku mandata 30. juna, u pismu koje joj je uputio nakon sastanka sa njom 11. januara.


“Suštinsko pitanje nije da li će doći do zatvaranja OHR-a ili da li sam ja na funkciji visokog predstavnika ili ne, nego koliko brzo Bosna i Hercegovina može sopstvenim snagama nastaviti put dalje prema Evropi i udaljiti se od Daytona”, napisao je Christian Schwarz-Schilling. “Moja sopstvena budućnost od sekundardnog je značaja: budućnost Bosne i Hercegovine je na prvom mjestu”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je objasnio svoju filozofiju korištenja bonskih ovlasti i ukazao na napredak koji su postigle vlasti Bosne i Hercegovine u kontekstu formiranja vlasti.


“Da sam sistematski koristio bonske ovlasti možda sam mogao stvoriti utisak o progresu, ali taj utisak bio bi lažan. Osim toga, ne bi bilo načina da se utvrdi kakva je stvarna situacija u Bosni i Hercegovini, niti da se zna da li ova zemlja ima ili nema sposobnost da krene naprijed bez visokog predstavnika”, napisao je Christian Schwarz-Schilling.


“U toku prošle godine, postalo je moguće doći do objektivne procjene stanja u zemlji, ocijeniti koliko je ono dobro, odnosno koliko loše, te gdje leže problemi. A samo utvrđivanjem stvarne situacije u Bosni i Hercegovini moguće je izraditi mehanizme koji će ovoj zemlji pomoći na putu ka euroatlanskim integracijama.”


Christian Schwarz-Schilling je naveo da će, u pet sedmica koje nas dijele od februarskog sastanka Vijeća za provedbu mira, nastaviti konsultacije sa ključnim ljudima u prijestolnicama zemalja članica Vijeća za provedbu mira kao i sa političkim liderima u ovoj zemlji, kako bi se izgradio konsenzus o tome koji je najbolji način da se ovoj zemlji pomogne da krene naprijed.


Christian Schwarz-Schiling je napisao da se u vremenu koje mu preostaje na mjestu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU namjerava fokusirati na pomoć Bosni i Hercegovini u ispunjavanju ključnih preduvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, na postizanje napretka u ustavnoj reformi te da osigura da primopredaja dužnosti njegovom nasljedniku prođe nesmetano i da instrumenti koji mu budu na raspolaganju budu adekvatni za daljnje napredovanje Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom.


Tekst kolumne visokog predstavnika/specijalnog predstavnika Evropske unije možete naći na www.ohr.int  i www.eusrbih.org.

Europa.ba