Schwarz-Schilling u Washingtonu radi razgovora o budućim međunarodnim strukturama

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling, danas putuje u Washington radi serije razgovora na visokom nivou u vezi sa strukturom budućeg prisustva međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nakon 30. juna.


Ova dvodnevna posjeta Sjedinjenin Državama je dio serije posjeta ključnim prijestonicama prije narednog sastanka Vijeća za implementaciju mira, koji je zakazan za 26. i 27. februar. Cilj ovih posjeta je da se prije ovog sastanka, na kojem će se donijeti konačna odluka o budućnosti Ureda visokog predstavnika, utvrdi konsolidirani stav.


“Vijeće za implementaciju mira mora načiniti opsežnu procjenu situacije u Bosni i Hercegovini i širem regionu da bi izradio najprikladniju strategiju pomoći razvoju ove zemlje prema euro-atlantskim integracijama,” rekao je gospodin Schwarz-Schilling. “Moje posjete glavnim gradovima su značajne kako bi se osiguralo da članovi Vijeća za implementaciju mira dobiju najbolju moguću sliku o situaciji na terenu.”


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije će se u Washingtonu, između ostalih, susresti i sa Rosemary di Carlo, zamjenicom pomoćnika državnog sekretara u State Departmentu i Judy Ansley, višim zvaničnikom odjela za evropska pitanja u Nacionalnom vijeću za sigurnost, te sa Robertsom Owenom, arbitrom za Brčko.


Kao i u drugim prijestonicama gospodin Schwarz-Schilling će se fokusirati na trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini; zapreke potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, tj. posebno restrukturiranje policije i reformu javnog rtv. servisa; ekonomske reforme i formiranje vlasti.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je svoje konsultacije sa članovima Vijeća za implementaciju mira prije februarskog sastanka Vijeća otpočeo u Berlinu. Od tada je održao sastanke u Parizu i Briselu. Nakon Washingtona, visoki predstavnik će posjetiti London.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije priprema svoju vlastitu procjenu i preporuku oko budućnosti OHR-a i poslaće ih sredinom februara članovima Vijeću za implementaciju mira.

Europa.ba