Bennett: U Bosni i Hercegovini je bolji neintervencionistički pristup

Umjesto da zavisi o vanjskoj intervenciji, Bosna i Hercegovina mora samostalno upravljati, napisao je Chris Bennett, direktor komunikacija u Uredu visokog predstavnika i Uredu specijalnog predstavnika EU, u komentaru objavljenom danas u listu The Guardian.


Sadašnji visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling vjeruje u odgovornost domaćih organa vlasti, u potrebu da se ojačaju domaće institucije i da lideri preuzmu odgovornost za budućnost svoje zemlje.


“Lako je doći u iskušenje da se interveniše kada se čini da se situacija ne odvija dobro, kako bi se ostavio dojam da je ipak postignut napredak. Ali to bi bio lažni dojam. Potrebna je hrabrost da se ne interveniše u takvim okolnostima” napisao je direktor komunikacija OHR-a i EUSR-a.


“Najneodgovornija bi bila politika stalnog intervenisanja, sve do dana zatvaranja Ureda visokog predstavnika kada posebne ovlasti koje on ima više neće postojati. Schwarz-Schilling je bio odlučan i dosljedan u rješavanju dugoročne realnosti i izbjegavao je kratkoročna provizorna rješenja,” navodi Bennett.


Takav pristup je omogućio da se napravi precizna ocjena stanja u zemlji, kako bi se osmislili adekvatni instrumenti i strategije za pružanje pomoći Bosni i Hercegovini u njenom razvoju.


Direktor komunikacija OHR-a i EUSR-a također je ukazao na niz pozitivnih rezultata koji su ostvareni tokom protekle godine, a za koje su zaslužni domaći odgani vlasti: uvođenje i provedba sistema PDV-a, reforma odbrane i članstvo u NATO programu Parterstvo za mir, pregovori o vanjskoj trgovini i članstvo u CEFTA-i (Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi), te održavanje izbora i formiranje vlade uz minimalnu međunarodnu intervenciju.


Reagujući na netačan izvještaj objavljen u listu The Guardian u kojem se navodi da je Schwarz-Schilling dao ostavku, Bennett je pojasnio da je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU odlučio da neće tražiti produženje mandata, kako bi međunarodnoj zajednici dao maksimalno vremena da utvrdi koji je nabolji put naprijed u poslijeratnom oporavku Bosne i Hercegovine, odnosno put ka evroatlantskim integracijama.


“Iako kritičari Schwarz-Schillinga likuju, oni će biti razočarani narednim visokim predstavnikom, koji će nastaviti tamo gdje je Schwarz-Schilling stao”, zaključuje Bennett. “Neće biti povratka na politiku intervencionizma.”


Tekst komentara direktora komunikacija OHR-a i EUSR-a dostupan je u cjelosti na www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba