Sloboda govora i objektivno izvještavanje

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Christian Schwarz-Schilling, pozdravio je najavu Vlade Republike Srpske, objavljenu danas u jednom novinskom članku, da će odustati od bojkotiranja BHT1.


“Reagujući na ono što smatra nepoštenim izvještavanjem BHT1, Vlada Republike Srpske zaprijetila je da će ovom emiteru onemogućiti pristup informacijama”, piše visoki predstavnik u Euroblicu. Možda je njihova reakcija opravdana a možda i nije, međutim postoje drugi mehanizmi putem kojih se može ispraviti ova situacija”.


U starom režimu u bivšoj Jugoslaviji, koji se naoružao drakonskim ovlastima za kontrolu medija, novinari su rizikovali da plate veliku cijenu za kritiziranje vlasti.


U naporima da se promovira objektivno izvještavanje, međunarodna zajednica je nastojala pružati pomoć organima Bosne i Hercegovine u zaštiti slobode govora, istovremeno obavezujući medije da izvještavaju profesionalno i nepristrasno, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Kao rezultat ovih napora, sada postoje zaštitni mehanizmi koji se mogu upotrijebiti u slučaju neobjektivnog izvještavanja. Na primjer, uspostavljena je Regulatorna agencija za komunikacije koja regulira razvoj profesionalnih i održivih komercijalnih i javnih emitera, štiti slobodu izražavanja i razmatra prigovore podnesene na osnovu neodgovornog i zlonamjernog izvještavanja.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Vlada Republike Srpske odstupila od prvobitne konfrontirajuće pozicije.


“Niko ne želi vraćanje na stari sistem u kojem su organi vlasti kažnjavali one medije s čijim izvještavanjem nisu bili zadovoljni», zaključuje Schwarz-Schilling. «U demokratiji stvari ne funkcionišu na taj način».


Članak visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU nalazi se i na adresama www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba