Schwarz-Schilling čestitao vladi i apelovao da se fokusira na reforme koje su preduvjet za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling čestitao je novoj državnoj vladi koja je danas imenovana i apelovao da svoj trud usredsredi na reforme u vezi sa potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom.


“Drago mi je da Bosna i Hercegovina sada ima vladu, i želim joj svako dobro”, rekao je Christian Schwarz-Schilling. “Zadaci nove vlade sami po sebi su jasni ukoliko BiH želi biti u poziciji da ove godine parafira i zatim potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako da se ona mora usredsrediti na reforme, kao što je restrukturiranje policije, koje su preduvjet za njegovo potpisivanje”.


Sedam stranaka koje čine vladu također je postiglo dogovor o sveobuhvatnom programu za postizanje napretka u zemlji; prema tom programu, integracija BiH u Evropu na vrhu je liste prioriteta, a reforma policije prva je stavka na toj listi.


“Vlada Nikole Špirića i lideri političkih stranaka moraju što prije pokrenuti politički proces koji će omogućiti što skorije usvajanje plana provedbe policijske reforme u državnom i entitetskim parlamentima,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Christian Schwarz-Schilling takodjer je podsjetio političke lidere da je Vijeće za provedbu mira u kominikeu iz decembra 2006. godine pozvalo na konstruktivne razgovore koji bi omogućili usvajanje reforme policije do isteka roka u martu.

Europa.ba