Izjava OHR/EUSR-a kao odgovor na ICG izvještaj

Izvještaj Međunarodne krizne grupe (ICG) pod nazivom Osigurati budućnosi Bosne: Nova strategija međunarodog angažovanja je jedan od velikog broja dokumenata koji zagovara određeno stajalište pred sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira 26. februara.


Analiza i zaključci su u raskoraku sa preporukama, a sam izvještaj sadržava činjenične greške. Dokument tvrdi da je jedini način na koji je postignut napredak u Bosni i Hercegovini bio putem nametanja i korištenja Bonskih ovlasti. Izvještaj netačno pripisuje određene napretke praksi nametanja, ali ipak preoporučuje odustajanje od Bonskih ovlasti i zatvaranje OHR-a krajem 2007. godine.


Tvrdnja da su se uslovi u Bosni i Hercegovini pogoršali je u suprotnosti sa analizom prikazanoj u vlastitoj mjesečnoj publikaciji ICG-a Crisis Watch. Prema ICG-ovom Crisis Watch-u, uslovi u Bosni i Hercegovini su ili ostali isti, ili su se poboljšali tokom zadnje godine.


Izvještaj je također propustio da na pravi način analizira slučaj uspješnih reformi koje nisu nametnute, uključujući one koje se odnose na odbranu, uvođenje poreza na dodanu vrijednost i obavještajne službe, koje je ICG sve neispravno pripisala praksi nametanja. Ovaj svjesni propust, kojim se ignoriše ono što je dokazano najvažnije i najrelevantnije iskustvo za buduće kreiranje politike, doprinosi pogrešnim zaključcima.


Izvještaj je posebno manjkav u analizi politike rehabilitacije, za koju se tvrdi da je mogla i trebala jednostavno preći u nadležnost domaćih vlasti. Vijeće za implementaciju mira je usvojilo proces preispitivanja koji je potreban kako bi se ispoštovalo međunarodno pravo.


Izvještaj također vrvi neosnovanim i proizvoljnim komentarima o pojedincima i institucijama, a koji ne zaslužuju dalji komentar.

Europa.ba