Schwarz-Schilling: Odgovornost domaćih organa ključ za trajnu stabilnost

Ured visokog predstavnika treba da ostane otvoren još jednu godinu kako bi dalje vodio proces reformi u Bosni i Hercegovini, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u novinskom članku koji je objavljen danas, i dodaje da međunarodna zajednica treba i dalje da djeluje u skladu sa principima odgovornosti domaćih organa.


U vrijeme kada se nazirao kraj daytonskog mandata, međunarodna zajednica je smatrala da je tokom prethodne godine bilo važno usvojiti “manje intervencionističku politiku”, piše Christian Schwarz-Schilling u svojstvu gostujućeg komentatora u njemačkom dnevniku Die Welt. Iako u protekloj godini nisu ostvareni svi ciljevi, koncept domaće odgovornosti predstavlja ključ da se osigura trajna stabilnost i uklone prepreke sa puta ove zemlje prema Evropskoj uniji.


“Vremenski ograničeno produženje daytonskog mandata omogućit će nam da se bavimo rješavanjem eventualnih potresa nakon odluke o statusu Kosova i za vođenje reformskog procesa u zemlji sa potrebnom odlučnošću”, objašnjava visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


“Moji prvi kontakti sa novim vlastima učvrstili su me u uvjerenju da na svim stranama postoji snažna volja da se nastavi sa reformama”, piše Christian Schwarz-Schilling. Pozivajući međunarodnu zajednicu da u narednim sedmicama pokaže jasan smisao za svrhu, on upozorava da je povratak na prevaziđenu intervencionističku politiku osuđen na propast.


“Jedino strpljenje i čvrsta odlučnost međunarodne zajednice će povesti Bosnu i Hercegovinu ka punoj domaćoj odgovornosti i utrti joj put prema Evropi”, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Tekst članka visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU dostupan je na adresama www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba