Televizijsko obraćanje Schwarz-Schillinga: Nema promjena u međunarodnoj politici, tranzicija ostaje cilj

Iako je ove sedmice Vijeće za implementaciju mira odlučilo da Ured visokog predstavnika nastavi sa radom još godinu dana, nema promjene u međunarodnoj politici prema Bosni i Hercegovini, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling gledaocima javnih radio-televizija u Bosni i Hercegovini.

“Tranzicija i dalje ostaje jedan od ciljeva, a odgovornost domaćih organa vlasti ostaje vodeći princip”, rekao je Christian Schwarz-Schilling u televizijskom obraćanju na BHTV1, Federalnoj televiziji i RTRS, emitovanom 2. marta uveče.

“Nadao sam se i očekivao da će biti moguće zatvoriti OHR ovog ljeta, kada Bosna i Hercegovina pređe iz faze implementacije mira ka fazi euroatlanske integracije”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Nažalost, to se nije ostvarilo”.

“Iako je Bosna i Hercegovina postigla napredak, politički lideri ove zemlje nisu preuzeli potpunu odgovornost za završetak procesa implementacije Daytona i ispunjavanje preostalih uslova potrebnih za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, nastavio je Christian Schwarz-Schilling. “Istovremeno, razvoj situacije u regionu takođe je negativno uticao na donošenje odluke”.

Stoga je Vijeće za implementaciju mira u utorak u Briselu odlučilo da uvaži preporuku Christiana Schwarz-Schillinga i produži mandat Ureda visokog predstavnika za godinu dana, odnosno do juna sljedeće godine. Do tada će se situacija biti razmotrena još dva puta.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik apelovao je na političke lidere da iskoriste priliku koja im se pruža i preuzmu odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine. «Moraju napustiti nerealne i beskorisne stavove koji ne donose ništa konstitutivnim narodima koje predstavljaju», rekao je.

Christian Schwarz-Schilling takođe je jasno rekao da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom prioritet broj jedan. “Jasno je da u tom smislu reforma policije predstavlja ključni element. Građani Bosne i Hercegovine trebaju tražiti od svojih političkih lidera da riješe ovo pitanje,” rekao je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU. “Rezultati moraju biti ostvareni do polovine marta, ukoliko se želi izbjeći ponovni zastoj u procesu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nema vremena za gubljenje”.

Visoki predstavnik takođe je istakao još jedan ključni zadatak koji predstoji u preostalom dijelu njegovog mandata, koji završava 30. juna. “U sljedećih nekoliko mjeseci radiću na pokretanju procesa ustavne reforme kako bih pomogao da Bosna i Hercegovina dobije institucije i strukture koje su joj potrebne da bi postala moderna i efikasna država,” rekao je Schwarz-Schilling.

U vezi sa ovosedmičnom presudom Međunarodnog suda pravde, Christian Schwarz-Schilling je rekao: “Svi moraju prihvatiti činjenicu da su počinjeni strašni zločini i da je u Srebrenici izvršen genocid. Shvatam da su neki razočarani ovom presudom, ali ovo je prilika da se prihvati prošlost i da se radi na pomirenju”.

“Budućnost OHR-a i moja budućnost bile su centralne teme vijesti tokom ove sedmice. Međutim, ono što je bitno je vaša budućnost», istakao je Christian Schwarz-Schilling. «Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropi i što prije ova zemlja postane dio procesa pridruživanja EU to će prije i njeni građani moći uživati u privilegijama koje imaju građani drugih evropskih zemalja».

“Produženje mandata OHR-a pruža još jednu priliku da proces tranzicije bude uspješno završen”, zaključio je Christian Schwarz-Schilling. “Radimo zajedno kako bismo osigurali da ova pružena prilika bude iskorištena”.

Obraćanje visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU moze se naći na stranici www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba