Schwarz-Schilling: Razumjeti šta drugi žele je ključ prosperiteta i sigurnosti na Zapadnom Balkanu

Sposobnost da se razumije šta drugi žele i da se pronađu kreativna rešenja i tako pomire različite težnje predstavlja osnovni uslov za prosperitet i sigurnost na Zapadnom Balkanu i za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u članku objavljenom danas u Euroblicu.

“Nije potrebna posebna mudrost da znamo šta želimo – čak i dijete zna šta želi,” napisao je Schwarz-Schilling. “No, da biste razumjeli šta žele drugi ljudi morate biti maštoviti. Istorija bivše Jugoslavije prepuna je propalih političara koji su znali samo za svoje vlastite želje.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU istaknuo je da kada čuje da političari ponavljaju svoje nemoguće zahtjeve, zna da im prijeti neuspjeh. “Da je taj neuspjeh samo njihov on ne bi bio tako važan,” napisao je. “Međutim, nakon toliko patnji i velikog napretka koji je ostvaren u procesu oporavka nakon tih patnji, oni nemaju pravo da još jednom razočaraju svoje građane.”

“Usmjeravanje isključivo na vlastite težnje znak je slabosti. Na taj način se oslobađate obaveze da svoje interese pokušate pomiriti s interesima drugih; prestaje obaveza da se nastoje pronaći rešenja koja će osigurati da obje strane pobjeđuju,” napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Međutim, u uspješnoj demokratiji jedini način da dobijete ono što želite je da osigurate da i drugi dobiju ono što žele.”

Schwarz-Schilling je ukazao na teatralno političko pozicioniranje tokom proteklih sedmica i zaključio slijedećim riječima: “Nadam se da ćemo u narednim sedmicama vidjeti više snage i više maštovitosti. Uvjeren sam da se tome nada i velika većina građana.”

Tekst članka visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU dostupan je u cjelosti na www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba