Schwarz-Schilling: “Vrata Evrope su otvorena”


“Dvanaest godina nakon završetka sukoba u Bosni i Hercegovini, građani ove zemlje se suočavaju s mnogim izazovima s kojima su se 1957. godine suočavali građani zapadnoevropskih zemalja, kada su tek stupili na put koji će se pokazati kao najduži i najpozitivniji rast u ekonomskoj historiji”, istakao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling, u svojoj danas objavljenoj sedmičnoj kolumni.


“Danas je život u Bosni i Hercegovini zaista težak”, napisao je Schwarz-Schilling za “Dnevni avaz”, “Nezavisne novine” i “Večernji list”. “Međutim, dosta je učinjeno kako bi se osigurao osnovni okvir za prosperitet i sigurnost.”


Schwarz-Schilling je upozorio: “Čini se da neki ljudi, uključujući i neke iskusne političare, smatraju da projekat euroatlanskih integracija ne može uspjeti zbog neslaganja, nepovjerenja i međusobnog optuživanja koji su nažalost i dalje prisutni, što je i razmljivo, kao nus-produkt rata koji je završen prije dvanaest godina.”


Te naglasio: “Možda su ti ljudi premladi pa se zato ne sjećaju nepovjerenja i uzajamnih optužbi koje su bile prisutne u Evropi nakon kataklizme od 1939. do 1945. godine. Ja ih se sjećam.”


“Državnici koji su osnovali EEC prije pola stoljeća znali su kako se izdići iznad poteškoća s kojim su se suočavali i imati na umu prosperitetnu i sigurnu budućnost. To je ono što danas moraju učiniti lideri Bosne i Hercegovine, oslanjajući se pri tome na napredak koji je ostvaren od 1995. godine.”


“Osnivači EEC su odgovorili na ogromne ponekad nepremostive izazove s kojim su se suočavali, vodeći se zdravim razumom, svjesni vlastitih interesa, imajući viziju i zadržavajući optimizam”, dodao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.


“Ukoliko lideri Bosne i Hercegovine počnu pokazivati ove kvalitete, a ja sam uvjeren da to mogu, ova zemlja može ostvariti brzi tempo razvoja, isti onaj koji su šezdesetih godina doživjele zemlje koje su osnovale Evropsku uniju, a koji su zabilježile i nove članice Evropske unije čiji je tempo razvoja bio još i brži. Historija se ne dešava sama od sebe, historija se stvara.»


Schwarz-Schilling je čitatelje podsjetio da je prilikom prošlosedmične posjete Sarajevu komesara za proširenje Evropske unije, gospodina Ollija Rehna, ukazano na jednu ključnu činjenicu a to je da su vrata Evropske unije otvorena za Bosnu i Hercegovinu.


“Evropska unija je jasno označila put za pridruživanje i pomogla je, i još uvijek pomaže, Bosni i Hercegovini putem osiguranja detaljnih materijala, tehničke i političke podrške kako bi ova zemlja mogla ići tim putem”, naglasio je Schwarz-Schilling i dodao da je komesar Rehn takođe jasno rekao: “Na liderima ove zemlje je da prođu taj put.”


Cijeli tekst sedmične kolumne visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije možete naći na web adresi www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba