Schwarz-Schilling: Mnogo se sada može učiniti da se promijeni situacija u Srebrenici

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling, sutra će se sresti sa liderima SBiH, SDA i SDP, Harisom Silajdžićem, Sulejmanom Tihićem i Zlatkom Lagumdžijom. Cilj visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU je da aktivnosti usmjeri na postizanje konkretnog rezultata kojim će se poboljšati život svih onih koji žive u Srebrenici.


Međunarodni sud pravde je potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid. Radna grupa Vlade Republike Srpske je 2005. godine dostavila imena pripadnika vojnih, policijskih jedinica te jedinica civilne zaštite koji su se nalazili u tom području u julu 1995. godine. To je ključna početna osnova za utvrđivanje odgovornosti za ovaj zločin. Međutim u izvještaju se nije utvrdila krivična odgovornost pojedinaca – to se može učiniti samo putem pravosudnih institucija zemlje.  Stav OHR-a je da 800 ili više pojedinaca koji rade u institucijama države i RS-a, a koje je navela Radna grupa, trebaju biti prioritiet prilikom utvrđivanja pojedinačne odgovornosti.


Jačanje pravosudnih institucija nadležnih za ove istrage i poboljšanje rada SIPA-e u vezi sa ratnim zločinima predstavljaju ciljeve koje je moguće postići.


Projekti, a posebno u vezi sa obrazovanjem, spomen-centrom i pomirenjem, mogu se i trebaju proširiti. Status Fondacije Srebrenica-Potočari treba hitno razmotriti.


Potrebno je mnogo više napora uložiti u oporavak privrede Srebrenice. Projekti poljoprivrede i ulaganja u laku industriju su pokazali uspjeh. Institucije BiH sada trebaju pažljivo razmotriti trenutne ekonomske i društvene inicijative koje se odnose na područja koja su teško pogođena ratovima na Balkanu, kao što je Vukovar, te ocijeniti koliko su one primjenjive na Srebrenicu. Planovi za veća ulaganja, uključujući planove da se Srebrenici da poseban ekonomski status, poput onoga koji je danas usvojila Vlada Republike Srpske, trebaju se u potpunosti iskoristiti.


Institucije na državnom i entitetskom nivou mogu dati posebnu pažnju Srebrenici te finansijsku podršku kao pomoć razvoju. Pored toga i institucije FBiH i BiH mogu preduzeti mjere kako bi osigurali da isplate penzija, zdravstvena zaštita i druge socijalne beneficije budu dostupne na takav način da ohrabre povratnike da stvarno prijave svoje prebivalište u Srebrenici.


Visoki predstavnik je već razgovarao o većini ovih koraka sa Vijećem za implementaciju mira i drugim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je spreman da osigura da se bh. inicijativama pruži najbolja moguća podrška.

Europa.ba