Schwarz-Schilling apelira da se riješi status bh. građana koji posjeduju dvojno državljanstvo


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling, je u utorak apelirao na vlasti BiH da uklone prepreke koje sprečavaju građane Bosne i Hercegovine da posjeduju dvojno državljanstvo.


OHR prati pravnu reformu u oblasti državljanstva još od 1997. godine. Trenutni pravni izvori u BiH zahtijevaju da građani koji posjeduju dvojno državljanstvo odaberu jedno državljanstvo i odreknu se drugog ukoliko se bilateralni sporazum između BiH i predmetne zemlje ne zaključi do 1. januara 2013. godine. Međutim tokom proteklih godina je postalo jasno da mnoge zemlje u kojima živi značajan broj bh. građana ne potpisuju takve bilateralne sporazume.


“Liberalniji i manje restriktivan pristup bi bio pogodniji za Bosnu i Hercegovinu, čija je dijaspora postala raspostranjena usljed rata. Stoga pozivam bh. vlasti da usklade odredbe po pitanju dvojnog državljanstva u ovoj zemlji sa sve prisutnijom međunarodnom praksom te da građanima ove zemlje olakšaju putovanja diljem svijeta”, rekao je Schwarz-Schilling.


Češća praksa je da se svakom građaninu dozvoli da posjeduje dvojno državljanstvo, ako za to ispunjava uslove, bez ograničavanja tog prava na slučajeve u kojima je zaključen bilateralni sporazum sa drugom zemljom.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je takođe naglasio da su takav “nerestriktivan” pristup dvojnom državljanstvu usvojile mnoge zemlje – posebno Italija, SAD i Kanada – kao način održavanja bliskih i korisnih kontakata sa stanovništvom koje  je raseljeno širom svijeta.


 

Europa.ba