Schwarz-Schilling: Politika prazne priče ne vodi nikud

PPolitičari u Bosni i Hercegovini moraju se odreći “politike bespredmetnog nadmudrivanja” koja je potrošila dosta resursa čiju bolju iskorištenost građani imaju pravo da zahtijevaju, piše danas u svojoj sedmičnoj rubrici visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling.


“Samo u posljednjih deset dana bili smo svjedoci niza političkih manevara koji su nam oduzeli mnogo vremena i energije (a i sredstava u nekim slučajevima), a koji nisu donijeli ništa pozitivno građanima BiH”, piše g. Schwarz-Schilling u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


Naveo je tri posebna slučaja: rezoluciju koju je usvojila Skupština opštine Srebrenica kojom se poziva na izdvajanje iz Republike Srpske; pokušaj imenovanja nove Vlade Federacije dva dana prije nego što je OHR trebao završiti proces provjere; i nedavno date izjave mostarskih političara o trećoj godišnjici gradskog statuta, kojom prilikom izražavaju žaljenje zbog toga što u protekle tri godine nisu uspjeli osigurati perspektivu boljeg života ovom gradu.


“Svi ovi slučajevi imaju nešto zajedničko – oni pokazuju da se političari usredsređuju na probleme, a ne na rješenja”, piše Schwarz-Schilling.  “Ja vjerujem da je razlog to što oni tek treba da shvate da nije važno gdje se nalaziš – nego kuda želiš ići i kako namjeravaš tamo stići.”


On je naglasio da u svakom od ovih slučajeva postoji širok politički sporazum oko željenih rezultata – pravda, ekonomska obnova, pomirenje u Srebrenici, efikasne mjere koje bi trebala poduzeti pravilno konstituirana Vlada Federacije na smanjenju nezaposlenosti, pružanje odgovarajućih socijalnih usluga i podizanje životnog standarda, te završetak procesa ponovnog ujedinjavanja Mostara, tako da se ovaj grad može pretvoriti u pokretačku snagu za turizam i proizvodne djelatnosti.


“Da li nas je rezolucija Skupštine opštine Srebrenica o izdvajanju dovela bliže ovom cilju?”, pita visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Da li nas je pokušaj konstituiranja Vlade Federacije bez procesa provjere doveo bliže ovom cilju? Da li nas je beskonačno natezanje mostarskih političara dovelo bliže ovom cilju? U svim ovim slučajevima, odgovor je ne”.


On poziva političare u Bosni i Hercegovini da umjesto da upiru prstom na druge “postave sebi pitanja koja će ih dovesti do novih pristupa, a ne novih optužbi”.


“Srebrenica zaslužuje bolje, Mostar zaslužuje bolje, građani Federacije zaslužuju bolje – kao i cijelo stanovništvo Bosne i Hercegovine”, zaključuje Schwarz-Schilling. “A i političari će uspjeti bolje ako se usredsrede na to gdje svi želimo ići i kako tamo dospjeti, umjesto da troše vrijeme, energiju i javna sredstva na politiku prazne priče”.


Tekst sedmične rubrike visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU dostupan je na adresama www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba