Vrijeme je da se s promjenom godišnjeg doba promijeni i način razmišljanja


Sada kada zima prelazi u proljeće, vrijeme je da se promijeni način razmišljanja kao i garderoba, piše u svojoj sedmičnoj rubrici, koja je objavljena danas, visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, sugerirajući da politički lideri treba da odbace slogane koje su koristili u posljednjih šest mjeseci zajedno sa zimskom garderobom.


 


“Nakon šest dugih mjeseci tokom kojih je bilo dosta zajedljivih komentara, a malo konstruktivnog dijaloga, krajnje je vrijeme za drastičnu promjenu tona u političkoj debati u Bosni i Hercegovini,” piše Schwarz-Schilling u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


 


“Mnoge političke stranke su čak i nakon izbora svoje političke izjave svele na promoviranje slogana koji dobro i dopadljivo zvuče za izborno tijelo nekih političkih stranaka, no radi se o sloganima koji su daleko od ozbiljnog odgovora na kompleksne izazove pred kojima se nalazi ova zemlja i svi njeni građani”, nastavlja on. “Zbog toga smo izgubili dragocjeno vrijeme.”


 


“Međutim, sada se konačno nalazimo u situaciji iz koje je moguće krenuti naprijed. Vlade su formirane u oba entiteta, imamo Vijeće ministara koje nakon neizvjesnog početka sada postaje stabilnije. Nakon kašnjenja koja su u nekim slučajevima bila prouzrokovana sporenjem oko procedura, Parlamenti su se počeli baviti ambicioznim reformskim planom koji će imat dalekosežne posljedice,” piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


 


Schwarz-Schilling dalje ističe da činjenica da sa Evropskom unijom nije parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja ozbiljan udarac nadanjima četiri miliona građana.


 


Politički lideri Bosne i Hercegovine sada imaju zadatak da osiguraju ostvarivanje napretka u reformskim procesima, koji su uglavnom već uveliko u toku, a uključuju restrukturiranje policije, ustavne reforme i reformu odbrane, reformu sistema obrazovanja, javnog RTV sistema, državne službe, kao i reforme u nekim ključnim ekonomskim oblastima,” piše Schwarz-Schilling.


 


Na taj način se u sljedećih šest mjeseci za građane mogu osigurati praktični pomaci koji će biti daleko veći od onoga što im je obezbijeđeno u proteklih šest mjeseci.”


 


Tekst sedmične rubrike visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU dostupan je na adresama www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba