Schwarz-Schilling: Ogromna i goruća obaveza

Preživjeli Srebrenice s pravom zahtijevaju pravdu i s pravom zahtijevaju da državni i entitetski organi ispune svoje obaveze kako bi im se pomoglo da unaprijede životne uslove, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni, naglašavajući da će međunarodna zajednica biti uz njih u insistiranju na ovim zahtjevima.


Iako se ničim ne može ublažiti tuga tih ljudi koji i danas pate zbog genocida, to ne znači da sada trebamo dići ruke kao da smo bespomoćni, napisao je Christian Schwarz-Schilling u članku objavljenom danas u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


“Pravda za žrtve dolazi na prvo mjesto,” napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Sudovi imaju dužnost da utvrde da li su pojedinci imenovani u izvještaju Radne grupe za Srebrenicu krivi za ratni zločin ili ne. Ta aktivnost mora biti provedena veoma hitno, prvo za uposlenike državnih i entitetskih institucija, a onda za ostale pojedince sa ove liste.”


Navodeći kako je Srebrenica primila značajnu pomoć i investicije koje su imale za cilj oživljavanje ekonomske infrastrukture, Christian Schwarz-Schilling je istakao da sada akcenat mora biti stavljen na učvršćivanje i njegovanje prvih rezultata ekonomskog oporavka.


“Niko ne bi trebao potcijenjivati legitimnost ili efikasnost praktičnih koraka u oživljavanju industrije, poljoprivrede i infrastrukture u Srebrenici. To nije flaster za otvorenu ranu; to je potreban temelj za dug i spor proces obnove,” napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Reagujući na pozive da se Srebrenici dodijeli poseban ustavni status Christian Schwarz-Schilling je naglasio da se na ovom i drugim ustavnim prijedlozima može raditi samo putem konsenzusa. “Princip konsenzusa je u Bosni i Hercegovini održavao mir u posljednjih dvanaest godina i od njega se neće odustati,” napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Umjesto što iskorištavaju tugu preživjelih za ostvarenje svojih sopstvenih ciljeva, i ne shvataju posebnu obavezu koju imaju u pogledu Srebrenice, političari se moraju usredsrediti na praktične korake u cilju ubrzanja pravde i unapređenja kvaliteta života u Srebrenici i okolnim područjima.


OHR je sazvao sastanak naredne sedmice na kojem će okupiti sve relevantne agencije kako bi se osiguralo da ovi praktični koraci budu poduzeti.


“Konačnim bacanjem mreže na počinioce zločina koji su i dalje na slobodi i unapređenjem uslova na terenu, organi vlasti će početi realizirati ogromnu i goruću obavezu prema žrtvama genocida. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da osiguramo da se to uradi,” zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Europa.ba