Schwarz-Schilling pozdravio rješenje Vijeća sigurnosti UN-a u vezi sa decertificiranim policajcima

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling pozdravio je danas pismo predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a vezano za dugogodišnje pitanje policajaca u Bosni i Hercegovini kojima 2002.godine Međunarodne policijske snage UN-a (IPTF) nisu dodijelile certifikate.


«Ovo je najbolje moguće rješenje» izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavik EU.


Pismo koje je uputio predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a znači da bivšim policajcima više nije zabranjeno da se prijavljuju za poslove policajaca, pod uslovom da ispunjavaju uslove navedene u pismu Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući konkretne osnove i procedure zapošljavanja sadržane u postojećem Zakonu o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine.


Od kada je stupio na dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, Christian Schwarz-Schilling je iznalaženje rješenja za ovo pitanje odredio kao prioritet. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU radio je zajedno sa organima vlasti BiH te u dosta navrata skretao pažnju Ujedinjenih naroda na ovo pitanje naglašavajući da Ujedinjeni narodi moraju djelovati u pogledu istog. Pored posjeta koje je obavio visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, timovi Ureda visokog predstavnika i Ureda specijalnog predstavnika EU su tri puta posjetili New York tokom 2006. i 2007.godine kako bi pomogli da se rješenje bude postignuto.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izrazio zahvalnost Velikoj Britaniji na njenom konstruktivnom angažmanu u cilju razrješenja ovog pitanja pod njenim predsjedavanjem Vijećem sigurnosti UN-a. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je isto tako naglasio konstruktivnu ulogu koju su odigrali organi vlasti BiH.


«Ujedinjeni narodi su sada potvrdili da su organi vlasti Bosne i Hercegovine spremni da preuzmu zadatak da osiguraju da policija u ovoj zemlji ispunjava najviše profesionalne standarde», izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. «Ovo pitanje sada može biti riješeno na način koji nije u suprotnosti sa obavezama koje Bosna i Hercegovina ima u skladu sa međunarodnim zakonom».


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je također konstatirao da je komesar za ljudska prava Vijeća Evrope izrazio svoju podršku ovom rješenju. On je pozdravio pomoć koju je od decembra pružilo Vijeće Evrope i zahvalio se komesaru Hammarbergu na značajnim naporima koje je uložio u cilju postizanja rješenja.


I na kraju, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pohvalio rad i odlučnost koju su pokazali decertificirani policajci. «Pomogli ste da se pokrenu i vlasti ove zemlje i Ujedinjeni narodi», izjavio je Christian Schwarz-Schilling.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU zatražio je od relevantnih organa vlasti BiH da rad na ovom pitanju nastave hitno i u skladu sa smjernicama datim od strane Vijeća sigurnosti UN-a. OHR smatra da Republika Srpska, Distrikt Brčko, te Posavski kanton, Hercegovačko-neretvanski kanton, Zapadno-hercegovački kanton i Livno kanton moraju usvojiti zakonske odredbe kojim će se ispoštovati uslovi koje je postavilo Vijeće sigurnosti UN-a. Državni nivo, Federacija BiH i ostalih šest kantona imaju na snazi Zakone o policijskim službenicima koji ispunjavaju osnove i procedure zapošljavanja koje zahtijeva Vijeće sigurnosti UN-a, ali koji zahtijevaju određena prilagođavanja kako bi se omogućilo zaspošljavanje policajaca na upražnjene pozicije.

Europa.ba