Schwarz-Schilling: Ponuda VS UN je najbolje moguće rješenje za decertificirane policajce

Ono što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija ponudilo Bosni i Hercegovini po pitanju policajaca kojima su Međunarodne policijske snage UN-a uskratile certifikate predstavlja najbolje moguće rješenje i prevazilazi i ono što su mnogi od nas ovdje u Sarajevu očekivali, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je, međutim, naglasio u članku, koji je danas objavljen u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu, da ovo rješenje nije ono za što je on i lobirao.


“Ja sam pozivao da se donese rješenje zasnovano na mišljenju Venecijanske komisije, a to je proces revizije pod vođstvom UN-a,” nastavio je Christian Schwarz-Schilling. “Kao što je svima poznato, Ujedinjene nacije nisu prihvatile ovaj pristup”.


U članku on dalje objašnjava da je njegov stav u pogledu ovih policajaca uvijek bio jasan, a to je da su Ujedinjene nacije trebale saslušati njihove zahtjeve i ovo pitanje je utvrdio kao jedan od njegovih prioriteta na funkciji visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU.


“Pokretao sam ovo pitanje na ključnim međunarodnim forumima, uključujući i Vijeće sigurnosti UN-a te u tri navrata upućivao ključno osoblje u Ujedinjene nacije u zadnjih deset mjeseci da pomognu u iznalaženju rješenja,” napisao je Christian Schwarz-Schilling te naglasio saradnju između njegovog Ureda i vlasti Bosne i Hercegovine u ovom pitanju.


“Ponuđeno rješenje zavisi od strogih uslova koje treba primjeniti, kako se jasno navodi u pismu koje je uputio predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a. Pismo se konkretno odnosi na sadašnje osnove i postupke koji se primjenjuju kod primanja u službu u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine koji je trenutno na snazi,” napisao je dalje visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.


Kako OHR shvata ovu problematiku, ove osnove i postupci se moraju primjenjivati. Postojeći zakoni se moraju dopuniti – kao što je slučaj sa državnim Zakonom o policijskim službenicima – da bi se omogućilo da se osobe kojima je uskraćen certifikat imaju pravo prijaviti na upražnjena radna mjesta. U slučaju kada nema takvih zakona – kao što je u Republici Srpskoj, Brčkom i u četiri kantona – odgovarajući zakoni će morati biti usvojeni.


“Nakon što se ispune uslovi koje je dalo Vijeće sigurnosti, policajci kojima je uskraćen certifikat od strane IPTF-a imat će pravo da se prijave na upražnjena radna mjesta u agencijama za provedbu zakona,” nastavio je Christian Schwarz-Schilling. “Odgovarajući policijski organ je dužan da izvrši izbor kandidata u skladu sa važećim zakonima”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je napisao da, iako će se neki pojedinci neizbježno osjećati razočaranim ograničenjima ovoga rješenja, to ustvari predstavlja glas povjerenja u Bosnu i Hercegovinu, pošto su Ujedinjene nacije prepoznale da su organi ove zemlje napravili značajne pomake u preuzimanju zadatka da osiguraju da policija u ovoj zemlji ispunjava najviše profesionalne standarde.


“Institucije Bosne i Hercegovine sada moraju stvoriti uslove za izvršenje ponude Vijeća sigurnosti UN-a, a Vijeće ministara bi trebalo pojasniti detalje ovoga rješenja što je prije moguće”, zaključio je Christian Schwarz-Schilling.


Tekst kolumne visokog predstavnika/specijalnog predstavnika Evropske unije možete naći na www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba