Schwarz-Schilling: Trajan mir ovisi o pravdi

Ako misle da mogu izbjegavati saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i da će im to proći bez ikakvih posljedica, onda su vlasti u regionu potpuno pogrešno protumačile svoje moralne, političke i međunarodne obaveze, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni.


“Međunarodna zajednica je dosljedno i sistematično naglašavala da je konsolidacija vladavine zakona u Jugoistočnoj Evropi temelj svih drugih nastojanja – socijalnih, političkih i ekonomskih – da se ovaj region integriše u evroatlantske strukture,” navodi visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u novinskom članku objavljenom danas u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


“S tim u vezi, ja bih istaknuo da je Hrvatska bila u poziciji da unaprijedi odnose sa Evropskom unijom i NATO savezom tek nakon što je Ante Gotovina uhapšen i izručen Haškom tribunalu,” naglasio je Schwarz-Schilling.


“Također bih naglasio da nisam rehabilitovao niti jednu osobu smijenjenu sa dužnosti u Bosni i Hercegovini zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom, i vjerujem da te smjene trebaju ostati na snazi sve dok je saradnja sa Haškim tribunalom na nezadovoljavajućem nivou.”


U svome obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a ranije ove sedmice, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozvao je Ujedinjene nacije da proglase Dan Srebrenice u UN-u, kojim bi se obilježili tragični događaji iz jula 1995. godine i odala počast žrtvama genocida i njihovim porodicama.


On je također podsjetio Vijeće sigurnosti UN-a da je Međunarodni sud pravde presudio da se u Srebrenici desio genocid i eksplicitno pozvao Srbiju, za koju je sud ustanovio da nije spriječila i kaznila ovaj genocid, na punu saradnju sa Haškim tribunalom. Schwarz-Schilling zatražio je od Vijeća sigurnosti da razmotri poduzimanje mjera koje bi osigurale da sve potpisnice Daytonskog sporazuma, uključujući Srbiju, ispoštuju svoje obaveze prema Haškom tribunalu, te da razmotri na koje načine se može uticati na Srbiju da implementira odluku Međunarodnog suda pravde.


“Srbija ne sarađuje u potpunosti, i ta činjenica ugrožava stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu,” upozorio je  Schwarz-Schilling. “Trajan mir ovisi o pravdi. Moraju se poduzeti sve moguće mjere kako bi sve i jedna osoba optužena za ratne zločine, u Srebrenici i drugim mjestima, bila izvedena pred sud.”


Saradnja sa Haškim tribunalom nije neka dosadna i zamorna obaveza, zaključio je Schwarz-Schilling, već obaveza koja mora biti ispoštovana zarad žrtava ratnih zločina i svih građana u regionu koji žele da žive u dostojanstvu i miru.


Tekst sedmične kolumne visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU dostupan je u cjelosti na www.ohr.int i www.eusrbih.org

Europa.ba