Vladajuća koalicija mora osigurati provođenje reforme

Sada je od osnovnog značaja da ministri u Vijeću ministara BiH za sebe osiguraju maksimalnu slobodu za poduzimanje aktivnosti u okviru dogovorenih planova i da minimaliziraju ograničenja koja im nameću kratkoročne kalkulacije političkih stranaka, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni.


“Mnogi ministri se još uvijek ponašaju kao da su prvo odgovorni svojim političkim strankama, a tek onda građanima Bosne i Hercegovine», upozorio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u članku koji je objavljen danas u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu, i pozvao koalicione stranke «da ministrima koje su imenovali daju slobodu da ostvare rezultate”.


 


Christian Schwarz-Schilling je naglasio da uprkos sporim počecima koji su prouzročeni stranačkim previranjima i uprkos strukturalnim manjkavostima koje ometaju uredno i efikasno funkcioniranje vlasti u BiH, Vijeće ministara predvođeno Nikolom Špirićem uspjelo je da ostvari neke uspjehe u prvih 100 dana rada.


 


“Tokom protekla tri mjeseca premijer Nikola Špirić i njegov tim imali su značajnu i konstruktivnu ulogu u pitanjima kao što su pronalaženje rješenja za pitanje decertificiranih policajaca; dovođenje novog Regionalnog vijeća za saradnju u Sarajevo; vraćanje zračnog prostora Bosne i Hercegovine pod punu kontrolu organa civilne avijacije BiH i uvođenje intenzivnijeg sudjelovanja predstavnika građanskog društva u javnom životu BiH. Ovo Vijeće ministara je takođe osiguralo donošenje sporazuma o socijalnom osiguranju sa Republikom Slovenijom, liberalizaciji viznog režima i sjedištu Agencije za poštanski promet BiH, sjedištu Direkcije za civilnu avijaciju i kontrolu leta, kao i o kvalitetu tečnog goriva».


 


Izražavajući pohvalu premijeru za postignute rezultate, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izjavioda bi se gospodin Špirić prvi složio sa mnom da je potrebno ostvariti više rezultata i da se odvijanje ovih procesa mora ubrzati”.


 


Podsjetivši da je Vijeće ministara usvojilo i objavilo svoj Plan rada za 2007. godinu i koordiniralo usvajanje plana rada svakog ministarstva, Christian Schwarz-Schilling je rekao da će javnost u BiH mjeriti rad Vijeća ministara prema jasnim i mjerljivim zadacima koje je vlada sebi postavila.



 


Puni tekst sedmične kolumne visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU dostupan je na adresama  www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba