Schwarz-Schilling: Bolja poslovna klima donosi nova radna mjesta


Novi sistem registracije preduzeća u Bosni i Hercegovini donijeće odmah vidljiva poboljšanja firmama i potrošačima, a sljedeći zadatak trebao bi biti da se veća transparentnost koju novi sistem uvodi u poslovnu klimu u BiH iskoristi za otvaranje novih firmi, novih poslova i novih radnih mjesta, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, u svojoj sedmičnoj kolumni koja je objavljena u današnjim novinama.


Sljedeće sedmice, kada novi sistem počne funkcionisati, javnost će imati pristup ključnim informacijama o svakoj firmi – njenom kapitalu, broju zaposlenih te prirodi posla, kao i imenima i adresama ključnih ljudi u firmi. Ovaj sistem također će smanjiti vrijeme koje je potrebno da se registruje firma, sa čak i do devet mjeseci koliko je do sada bilo potrebno, na svega pet dana.


U članku objavljenom u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu, gospodin Schwarz-Schilling je konstatovao da će se novim sistemom, koji obuhvata i kreiranje kompjuterske mreže za cijelu zemlju, dovoljno sofisticirane da može održavati bazu podataka svih firmi registrovanih u Bosni i Hercegovini “spriječiti situacija da preduzeća koja rade s fiktivne adrese jednostavno nestanu kada stvari krenu pogrešnim smjerom. Na ovaj način kriminalci neće moći tako jednostavno koristiti preduzeća za pranje novca, a za preduzeća koja posluju koristeći se nepoštenim metodama postat će nemoguće da prezentiraju lažne tvrdnje o radu preduzeća, njegovim zaposlenicima ili sredstvima.”


Ističući da je ovo “praktična reforma čiji je cilj osigurati efikasniji poslovni sektor,” visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da “efikasnija poslovna klima podstiče otvaranje novih radnih mjesta dok veća stopa zapošljavanja znači bolji životni standard”.


Politički izazov, kako dalje navodi, bio je “zadržavanje jasne slike o svim pozitivnim efektima, tokom cijelog procesa. Tokom prethodnih nekoliko godina registracija preduzeća nije bila naročito prisutna u političkoj debati, iako je možda trebala biti. Ova reforma se tiče novih radnih mjesta, kao što je to slučaj i s nekim drugim ključnim ekonomskim reformama, čiji krajnji rezultati vrlo često ostaju nezapaženi zbog gorke političke rasprave o njihovim prvim koracima.”


Tekst sedmične kolumne visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU može se naći na adresi www.ohr.int te www.eusrbih.org.

Europa.ba