Schwarz-Schilling: “Obećani prosperitet postaje realnost”

Ukoliko političke stranke žele da obećani prosperitet postane realnost moraju pokazati novi pragmatizam u donošenju i provođenju ekonomskih reformi, rekao je danas novinarima visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian SchwarzSchilling, povodom uvođenja novog sistema registracije preduzeća u Bosni i Hercegovini čije je pokretanje organizirano u prostorijama Opštinskog suda u Sarajevu. 


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je istakao da su tokom prošle predizborne kampanje kandidati davali brojna obećanja o poboljšanju ekonomije. «Činilo se da su sve stranke za veći broj investicija, više radnih mjesta, više izvoza, više proizvodnje i za bolje plate svih građana”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “I ja podržavam sva ova poboljšanja. Međutim, da bi do ovih poboljšanja i došlo, potrebno je usvojiti i provesti zakone koji će olakšati prosperiranje preduzeća. To je pravi način da se otvore nova radna mjesta, smanji siromaštvo i poboljša životni standard.»


 


Ovaj sistem će u velikoj mjeri smanjiti vrijeme koje je potrebno za registraciju preduzeća. Nova online baza podataka, u kojoj su unešeni podaci odmah dostupni, će omogućiti da svaki građanin ima pristup podacima o preduzećima širom zemlje.


 


Navodeći kako je jedan od njegovih prvih sastanaka nakon preuzimanja mandata bio okrugli sto u čijem je radu učestvovao s privrednicima Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao kako su postojanje previše birokracije i nepotrebne papirologije dvije stvari koje se najčešće spominju kao ključni nedostaci poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini.


 


Stoga mi je posebno zadovoljstvo što nekoliko sedmica pred kraj svog mandata prisustvujem ovom događaju zbog toga što će novi sistem registracije preduzeća uveliko doprinijeti racionaliziranju birokratije i dokumentacije koje prate svakog vlasnika preduzeća u Bosni i Hercegovini», rekao je Schwarz-Schilling.


 


«Ovo će se osigurati dodatnu energiju u nastojanjima da se otvore nova radna mjesta. Da bismo povećali stopu zapošljavanja potrebno je povećati broj produktivnih preduzeća, posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća. To je lekcija naučena od zemalja koje su uspješno provele proces tranzicije. Nadam se da će današnje pokretanje ovog Projekta trasirati put za pragmatičniji pristup prema poboljšanju poslovne klime. Plan ekonomskih reformi je jasan i on se ne treba politizirati nego implementirati. To je pravi način da se otvore nova radna mjesta, smanji siromaštvo i poboljša životni standard.»


 


Cijeli tekst govora visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU možete naći na web adresama: www.ohr.int i www.eusrbih.org. 

Europa.ba