Schwarz-Schilling: Vrijeme je da ponovo bude pokrenuta reforma ustava

Bosni i Hercegovini potreban je institucionaliziran i transparentan proces ustavne reforme, piše danas u svojoj sedmičnoj novinskoj kolumni visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling.


U članku objavljenom u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu, Christian Schwarz-Schilling piše da se nada da će nakon razgovora sa stranačkim liderima biti moguće pokrenuti “proces čiji će vrhunac biti postizanje sporazuma koji će uspješno izbalansirati interese svih naroda u Bosni i Hercegovini i pomoći da se ubrza proces euro-atlantske integracije BiH”.


“Zadovoljan sam što mogu reći da je većina stranačkih lidera bila konstruktivna u ovim razgovorima i da su pokazali spremnost da se odmaknu od jednostranih izjava i izjava u medijima koje privlače pažnju kako bi se angažovali na praktičnom dijalogu u okviru institucionalizovanog procesa reforme ustava”, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


“Bosna i Hercegovina ima posebno složen ustavni aranžman,” nastavlja Schwarz-Schilling. “Postojeća organizacija je dogovorena u Daytonu, tokom mirovnih pregovora nakon gotovo četiri godine rata i sastavni je dio Mirovnog sporazuma”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU istakao je da je mirovni sporazum pomogao da se okonča rat te Bosni i Hercegovini omogućio da u proteklih 12 godina postigne napredak i uspostavi mir i sigurnost, no istovremeno je napravio komplikovanu i neefikasnu strukturu koja će sve više ometati budući razvoj ove zemlje.


“Sada kada se proces implementacije mira, a sa njim i institucija visokog predstavnika, postepeno približavaju kraju – a euro-atlantske integracije predstavljaju ključni zadatak – vrijeme je da se izvrši reforma ustava i kreira stabilna, samoodrživa i efikasna državna struktura,” piše Schwarz-Schilling.


“Takozvani aprilski paket i dalje ostaje predmet razmatranja, i ukoliko bude usvojen u sadašnjoj ili revidiranoj formi, predstavljao bi važan korak naprijed. Međutim, to ne bi bio kraj ovog procesa nego njegov početak”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU objasnio je da su druge zemlje koje su provele uspješnu reformu ustava obično uspostavljale komisije i skupove o reformi ustava kako bi obezbijedile institucionalni okvir za nju.


On je mišljenja da bi se taj proces trebao odvijati u okviru institucija ove zemlje – prvenstveno u Parlamentu – te da ga trebaju voditi političari BiH uz doprinos cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva, uključujući i građansko društvo te uz posredovanje i pomoć međunarodne zajednice.


“Međunarodna zajednica – naročito Evropska unija i Sjedinjene Američke Države – spremne su da pruže pomoć davanjem odgovarajućih smjernica, ali u konačnici ovu reformu moraju voditi i o njoj postići sporazum politički lideri Bosne i Hercegovine”, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “To će zahtijevati konstruktivan angažman i spremnost da se postignu kompromisna rješenja”.


Puni tekst sedmične kolumne visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU može se naći na sljedećim web adresama: www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba