Miroslav Lajčák imenovan za specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini

Vijeće Evropske unije danas je na sastanku u Luksemburgu formalno imenovalo Miroslava Lajčáka za specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Imenovanje stupa na snagu 1. jula 2007. godine. 


Ambasador Lajčák već je prošlog mjeseca imenovan za visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, tako da će na obje ove funkcije naslijediti Christiana Schwarz-Schillinga. 


Miroslav Lajčák, 44-godišnji slovački diplomata, najpoznatiji je po ulozi medijatora i ličnog predstavnika Javiera Solane, specijalnog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, koju je prošle godine obavljao u Crnoj Gori, gdje je nadgledao crnogorski referendum o nezavisnosti. 


Javier Solana pozdravio je imenovanje ambasadora Lajčáka riječima: “Oduševljen sam što je Vijeće imenovalo Miroslava Lajčáka za specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini na osnovu moje preporuke. Ambasador Lajčák je vrhunski diplomata sa bogatim iskustvom u evropskim i balkanskim pitanjima, između ostalog i kao moj lični predstavnik za omogućavanje dijaloga u Crnoj Gori. 


Radujem se saradnji sa ambasadorom Lajčákom, koji ima moju punu podršku, i želim mu puno uspjeha. Također, želim izraziti svoju zahvalnost dosadašnjem specijalnom predstavniku Christianu Schwarz-Schillingu za požrtvovanost i trud koje je iskazao tokom svog mandata”. 


Ambasador Lajčák će na mjestu specijalnog predstavnika EU imati širok mandat, između ostalog: 



  • Pružanje savjeta Evropske unije i njeno posredovanje u političkom procesu;
  • Promoviranje sveukupne političke koordinacije EU u BiH, osobito kada je riječ o naporima EU na rješavanju problema organiziranog kriminala;


  • Podrška pripremi i provedbi reforme policije te podrška ojačanom i efikasnijem odnosu između organa krivičnog gonjenja i policije, u tijesnoj saradnji sa Policijskom misijom EU;


  • Doprinos razvoju i jačanju poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u Bosni i Hercegovini, u skladu sa politikom EU u oblasti ljudskih prava;


  • Angažman sa nadležnim organima BiH na punoj saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju; te
  • Pružanje političkih savjeta i podrške u procesu ustavne reforme. 

 


 

Europa.ba