Lajčák razgovarao o sigurnosti i ulozi EUFOR-a sa generalom Reithom


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák sastao se danas poslije podne u Sarajevu sa operativnim komandantom EUFOR-a i zamjenikom vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Evropu, generalom Sir Johnom Reithom.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU informirao je generala Reitha o političkoj situaciji u BiH i svojim prioritetima na početku mandata, što uključuje stvaranje konstruktivne političke atmosfere, restrukturiranje policije i napredak ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da je saradnja sa Evropskom unijom od ključnog značaja za osiguravanje stabilnosti, kao i za jačanje težnji BiH za integraciju sa Evropskom unijom.


 


“EUFOR mora ostati u zemlji sve dok sigurnost u Bosni i Hercegovini ne postane potpuno samoodrživa”, rekao je ambasador Lajčák. “Ovo je pitanje garancija, ali je također neophodno kao podrška mom mandatu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU.”


 


Na sastanku je također razgovarano o potrebi da Bosna i Hercegovina preuzme odgovornosti u oblastima kao što su kretanje i kontrola oružja i vojne opreme.


EUFOR i OHR/Ured specijalnog predstavnika EU očekuju od organa vlasti Bosne i Hercegovine da pripreme i usvoje neophodne zakone što je prije moguće te da uspostave mehanizme koji će im omogućiti da preuzmu ove zadatke od EUFOR-a.


 


Europa.ba