Lajčak: Komisija za državnu imovinu mora postići sporazum do kraja septembra

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, apelirao je danas na novoformiranu Komisiju za državnu imovinu da do kraja septembra postigne sporazum o raspodjeli državne imovine.

«Imenovanje novih članova u Komisiju za državnu imovinu je krajnje ohrabrujuće,» izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. «Komisija se sada mora usredotočiti na to da ispoštuje rok koji je postavio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira na svom sastanku održanom u mjesecu junu.»


Rješavanje pitanja državne imovine i dalje ostaje važan cilj u procesu reformi u Bosni i Hercegovini.


Na svom sastanku održanom u junu, Upravni odbor je izrazio nezadovoljstvo trogodišnjim neuspjehom državnih i entitetskih vlasti da postignu sporazum o raspodjeli državne imovine što je visokog predstavnika primoralo da produži zabranu o raspolaganju državnom imovinom.


Upravni odbor je također apelirao na predsjedavajućeg Vijeća ministara i entitetske premijere da postignu međuresorni sporazum, te zatražio od visokog predstavnika «da uloži napore kako bi se ovo pitanje okončalo prije kraja septembra».


Do donošenja odgovarajućeg zakona, Ured visokog predstavnika očekuje od Komisije za državnu imovinu da nastavi pratiti provedbu zakona kojim se zabranjuje raspolaganje državnom imovinom, te po potrebi dodijeli izuzeća od ove zabrane.     

Europa.ba