Lajčák i admiral Ulrich razgovarali o političkoj situaciji, reformi odbrane, saradnji sa Haškim tribunalom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, sastao se danas u Sarajevu sa admiralom Henryjem G. Ulrichom, komandantom Komande savezničkih združenih snaga u Napulju i američkih pomorskih snaga za Evropu, a razgovarali su o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformi odbrane i saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izložio je pitanja koja smatra prioritetnim na  početku svoga mandata, tj. stvaranje konstruktivne političke atmosfere; restrukturiranje policije; te ostvarenje daljih pomaka u pravcu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, naglasivši da je strateški cilj puna integracije Bosne i Hercegovine u evro-atlantske strukture.


 


“NATO je u Bosni i Hercegovini odigrao ulogu od kritičnog značaja, davši doprinos završetku rata, izgradnji mira i nadgledanju provedbe reforme odbrane, a stalni angažan Saveza i dalje ostaje značajan u smislu pružanja pomoći ovoj zemlji u pogledu njene evro-atlantske budućnosti” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. 


 


On je također naglasio značaj koji pridaje saradnji sa EUFOR-om, Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu, NATO-om i Uredom visokog predstavnika/specijalnog predstavnika u pogledu eliminacije mreža podrške osumnjičenim za ratne zločine koji su još na slobodi.


 


Kao komandant Savezničkih združenih snaga u Napulju, admiral Ulrich ima operativnu odgovornost za misije NATO saveza na Balkanu.


 


 

Europa.ba