Zajednička izjava komesara za proširenje Ollija Rehna i visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU za BiH Miroslava Lajčaka


Komesar za proširenje EU Olli Rehn i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU (HR/EUSR) za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak su se susreli danas u Briselu. Tokom sastanka komesar Rehn je obavijestio gospodina Lajčaka u vezi sa Izvještajem koji je juče usvojila Komisija, a u kojem se procjenjuje napredak postignut u Bosni i Hercegovini u toku protekle godine, kao i sa prijedlogom Komisije u vezi sa srednjoročnim i dugoročnim ciljevima reformi koje su neophodne za integraciju u EU. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák je obavijestio komesara Rehna o situaciji u Bosni i Hercegovini te kako se to odražava na evropsku perspektivu zemlje.


Komesar Rehn je još jednom naglasio da Bosna i Hercegovina ima jasnu evropsku perspektivu pod uslovom da ispunjava uslove koji su utvrđeni za članstvo u EU. On je dao punu podršku naporima visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Lajčák u Bosni i Hercegovini na izgradnji demokratskije, funkcionalnije i održive države što će omogućiti zemlji da poboljša živote svojih građana i bolje odgovori zahtjevima EU.


“Vladajuće stranke u Bosni i Hercegovini sada trebaju dalje raditi na temelju Deklaracije koja je nedavno usvojena u Mostaru i ponovo vratiti zemlju na evropski program. Evropa je spremna i čeka Bosnu i Hercegovinu. Mi ispunjavamo svoja obećanja i očekujemo da Bosna i Hercegovina uradi svoj dio posla ” rekao je komesar Rehn.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák je rekao nakon sastanka: “Politički lideri ove zemlje moraju izvesti zemlju iz krize i odlučiti kojim putem žele da krene ova zemlja: da li žele da krene dalje na putu ka Evropi, ili da zapinje i posrće za svojim susjedima. Trebaju odlučiti da li je evropska integracija stvarni prioritet “.


 


 

Europa.ba