Lajčák u susretu sa Burnsom: lideri BiH moraju ispunjavati svoje obaveze


“Bh. politički lideri trebaju napraviti konkretne korake koji će odrediti da li BiH ide dalje u izolaciju ili ka evropskim integracijama,“ rekao je danas u Washingtonu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, u razgovoru sa podsekretarom SAD-a za politička pitanja, Nicholasom Burnsom.


Nakon obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a u četvrtak, visoki predstavnik se susreo sa visokim dužnosnicima State Departmenta, kako bi ih upoznao sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini. U razgovorima sa dužnosnicima SAD-a, visoki predstavnik je izjavio kako cijeni snažnu podršku koju je američka administracija pružila mirovnom procesu u Bosni i Hercegovini, i pozdravila nastavak angažmana američke vlade u Bosni i Hercegovini.


“Članstvo u Evropskoj uniji je ključni strateški cilj BiH, ali angažman SAD-a i dalje je od prevashodnog značaja”, rekao je visoki predstavnik, naglasivši da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, zbog nepostizanja sporazuma o reformi policije, odloženo.


Nicholas Burns je izrazio punu podršku američke vlade aktivnostima koje poduzima visoki predstavnik, i pozvao političke lidere Bosne i Hercegovine da ispunjavaju svoje obaveze i bez odlaganja provode odluke visokog predstavnika.


Dotičući se situacije u širem području Balkana, Miroslav Lajčák i Nicholas Burns su odbacili postojanje bilo kakve veze između budućeg statusa Kosova i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Ovakva poređenja su neodgovorna i međunarodna zajednica će biti čvrsta u nastojanjima da osigura puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, složili su se Lajčák i Burns.


U toku posjete glavnom gradu SAD-a, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU također je razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Aziju Danijelom Friedom i njegovom zamjenicom Rosemary di Carlo, kao i sa višim direktorom za evropske poslove pri Vijeću za nacionalnu sigurnosti, Judy Ansley.

Europa.ba