Specijalni predstavnik EU/visoki predstavnik sastao se sa novim komandantom NATO snaga za Južnu Evropu


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, sastao se danas u Sarajevu sa komandantom Savezničkih združenih snaga NATO-a u Napulju, admiralom Fitzgeraldom. Operativna odgovornost admirala Fitzgeralda, kao komandanta Savezničkih združenih snaga za Južnu Evropu, obuhvata i misije NATO-a na Balkanu.


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU i komandant Savezničkih snaga za Južnu Evropu su zaključili da proces prenosa vojne imovine, koji je dogovoren u julu 2007. godine između državnog i entitetskih premijera, mora hitno krenuti dalje. Ovo pitanje se tiče sigurnosti, a i uslov je postavljen Zakonom o odbrani. Pored toga, ono je i od suštinskog značaja da bi BiH mogla dalje napredovati prema punom članstvu u NATO savezu.


U tom pogledu, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU i admiral Fitzgerald su pozdravili činjenicu da je Sjevernoatlantsko vijeće ove sedmice odobrilo BiH da pristupi izradi “Individualnog akcionog plana za partnerstvo” (IPAP).


Od BiH se sada očekuje da izradi prezentacijski dokument IPAP-a kao osnovu koja će biti polazište za utvrđivanje samog IPAP-a u saradnji sa NATO-om. Ovo odobrenje koje je dalo Sjevernoatlantsko vijeće uslijedilo je nakon priznanja pomaka koje je načinila BiH u oblasti reforme odbrane i koristan je instrument za uspješno zaključenje reforme odbrambenog sektora. BiH se na ovaj način postavlja na čvršće temelje za narednu fazu reforme odbrane – akcioni plan za članstvo – što bi BiH moglo iz Partnerstva za mir odvesti u punopravno članstvo u NATO savezu.


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU također je admiralu Fitzgeraldu dao procjenu trenutne političke situacije u BiH, uključujući i pomake u oblasti reforme policije i izglede za ispunjavanje uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u prvoj polovini 2008. godine. Visoki predstavnik/specijalni predstavnik je podvukao da za konačno članstvo BiH u EU ne postoji alternativa i naglasio kako će EU nastaviti pružati podršku BiH u cilju ostvarenja pomaka u tom pogledu.

Europa.ba