Lajčak se susreo sa ministrom vanjskih poslova Hrvatske Jandrokovićem

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, sastao se danas u Sarajevu sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija, Gordanom Jandrokovićem. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU informirao je ministra Jandrokovića o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i posljednjim dešavanjima u vezi sa ključnim reformama koje je potrebno provesti kako bi BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozdravio je konstruktivnu ulogu Hrvatske u pogledu rješavanja svih preostalih bilateralnih pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske te je istaknuo Hrvatsku kao pozitivan primjer u regionu kada su u pitanju procesi evropske integracije.


 


Ministar vanjskih poslova Jandroković je izrazio kontinuiranu punu podršku Republike Hrvatske radu visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU. Apelirao je da svi dogovori u BiH moraju da zaštite prava i interese Hrvata u BiH. Ministar Jandroković je izvjestio visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU o iskustvu Hrvatske u procesima euro-atlantskih integracija te ponudio prednosti hrvatskih iskustava u ovom pogledu.


 


Obojica su se saglasila da je evropska budućnost jedina istinska budućnost za zemlje jugoistočne Evrope.


 

Europa.ba