Preduvjeti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju važniji od materijalnih interesa bh. parlamentaraca


Političke stranke zastupljene u Parlamentu BiH trebaju se prvo usredotočiti na preduvjete za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koji će donijeti konkretne prednosti svim građanima BiH, umjesto što se fokusiraju na sopstvene privilegije i prednosti.


 


Jasno je da se između parlamentarnih stranaka ima vrlo malo – ili nimalo – razgovora o pripremama za uspješno donošenje zakona o reformi policije, bez kojih ova zemlja ne može potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.


 


Nacrt zakona o plaćama i mirovinama sada je po četvrti put proslijeđen u parlamentarnu proceduru.  


 


Prijedlog ovoga zakona omogućio bi parlamentarcima da dobiju veće mirovine i druge beneficije od ostatka stanovništva, u vrijeme kada su stotine tisuća ljudi u ovoj zemlji nezaposleni ili žive na ili ispod granice siromaštva.


 


Dijelovi nacrta zakona su tako nejasni da pred javnošću prikrivaju stvarne troškove koje bi ove mjere izazvale. U njemu nema nijedne odredbe kojom se ova povećanja uvjetuju rezultatima.


 


Političari i parlamentarci ne bi postupili mudro ako bi nastavili raditi na usvajanju Nacrta zakona o pravima i obvezama članova Parlamentarne skupštine BiH bez dokaza da su te pogodnosti uistinu i zaslužili.


 

Europa.ba