Lajčák se sastao sa Ljubićem u Sarajevu

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, sastao se danas sa predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem u Uredu visokog predstavnika u Sarajevu. Tokom sastanka razgovaralo se o evropskim integracijama i procesu ustavnih promjena, temama koje određuju sadašnji politički trenutak, ali i kvalitet budućnosti BiH.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da su evropske integracije i ustavne promjene dva strateška projekta koja stoje pred BiH i njenim političkim liderima te da rezultat tih procesa treba biti bolja, efikasnija, Evropi kompatibilnija BiH u kojoj će se svi osjećati dobro i komotno te biti jednakopravni.


 


Sukladno dogovoru političkih čelnika iz Širokog Brijega od 2. februara 2008. godine,  usvajanje zakona vezanih za reformu policije koji su potrebni za ostvarivanje uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je trenutno najvažnija zadaća kako bi bila osigurana evropska budućnost BiH. Razgovori o ustavnim promjenama, također u skladu sa zaključcima iz Širokog Brijega, mogli bi početi nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je spreman pomoći u tom procesu.


 


 

Europa.ba