Lajčák: BiH mora demonstrirati opredijeljenost za EU

“Bosna i Hercegovina mora sopstvenom voljom ispuniti uslove koje je postavila EU i tako dokazati da želi postati dijelom Evropske unije”, rekao je danas u Beču visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU na konferenciji o evropskoj perspektivi za BiH. 


Usvajanje zakona iz oblasti reforme policije prošle sedmice postavilo je ovu zemlju na dugo očekivani kurs evropske integracije. “Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u narednim sedmicama jasno će značiti nove pomake za BiH, ali još uvijek postoji nekoliko ključnih ciljeva koje treba realizirati prije nego OHR bude mogao izvršiti tranziciju u EUSR”, rekao je  Lajčák.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je podsjetio da je Vijeće za implementaciju mira utvrdilo pet osnovnih ciljeva koje treba kratkoročno realizirati: raspodjela državne imovine, rješenje za vojnu imovinu, puna implementacija Konačne arbitražne odluke za Brčko, postizanje fiskalne održivosti i zaživljavanje vladavine zakona. Pored toga, za tranziciju je potrebno ispuniti još dva uslova: potpisati SSP i dobiti pozitivnu procjenu političke situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. 


Iako su postignuti određeni pomaci u ispunjavanju uslova za potpisivanje SSP-a, ostaje još dosta posla da se uradi da bi se mogla dobiti pozitivna procjena situacije u BiH. Stalna negativna retorika političara, koja omogućava “prihvatljivu klimu za međusobne provokacije” i dalje je prepreka za daljnje pomake u pogledu provođenja reformi, rekao je Lajčák.


Ključni izazov je osigurati da evropska integracija ne postane kolateralna šteta nacionalizma. EU mora ostati čvrsta u svom opredijeljenju u pogledu ovog regiona, i dosljedna u pristupu, sa jasnim nagradama za realizaciju svakog koraka procesa integracije u EU. “Građani Bosne i Hercegovine čekaju već dugo i ne zaslužuju ništa manje nego da što prije osiguraju budućnost svoje zemlje”, zaključio je Lajčák.

Europa.ba