Lajčák: Ekonomsko i socijalno vijeće će pomoći u borbi protiv nezaposlenosti i siromaštva


Vlade, poslodavci i radnički sindikati u Bosni i Hercegovini moraju početi priznavati jedni druge kao legitimne partnere koje treba konsultirati o pitanjima ekonomske i socijalne politike, izjavio je u četvrtak visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák. On je naglasio da ove tri strane u konstruktivnom socijalnom i ekonomskom dijalogu moraju djelovati u sprezi «ne samo iz kurtoazije», nego bi trebalo da jedni na druge gledaju kao na «politički i praktični resurs».


Ambasador Lajčák je izrazio uvjerenje da će u narednim mjesecima doći do osnivanja Ekonomskog i socijalnog vijeća BiH. Nakon potpisivanja Platforme za djelovanje prošlog oktobra, trojica premijera su izazila opredjeljenje da će podržavati inicijative i forume za konstruktivan dijalog među kreatorima politike, poslodavcima i radnicima.


«Proces socijalnog dijaloga će postati sve značajniji kako se zemlja bude dalje kretala u procesu pristupa u EU», rekao je ambasador Lajčák. «Stalan i efikasan dijalog o socijalnim i ekonomskim strategijama od prevashodnog je značaja za postizanje dvostrukog cilja smanjenja broja nezaposlenih i podizanja životnog standarda, jer socijalni dijalog stvara mehanizme koji mogu pomoći da se regulira oblast rada i zapošljavanja».


On je naglasio da «izgradnja socijalnog dijaloga nije nešto što se mora raditi jer je samo sebi svrha ili zato što predstavlja neku vrstu misterioznog briselskog “uslova”. Činjenica je da ovaj dijalog ima središnju ulogu u ekonomiji zemalja članica EU zato što on, jednostavno, funkcionira. On omogućava rješavanje sporova i jača kapacitete svih sudionika – poslodavaca, radnika i vlasti – da doprinesu ekonomskim rezultatima na konstruktivan način. Istovremeno, on pomaže da se zaštite prava sudionika uključenih u proces, na primjer tako što omogućava postizanje dogovora o platama, jednakosti spolova i sigurnosti na poslu».


Ambasador Lajčák je naglasio da «što prije približimo standardima EU ovaj dijalog između svih sudionika o socijalnim i ekonomskim strategijama u ovoj zemlji, prije ćemo uspjeti prebroditi krizu i osigurati brojnija i bolja radna mjesta za građane te podići životni standard. Siguran sam da ćemo se svi složiti – to se nikada ne može uraditi dovoljno brzo».


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU održao je govor u Sarajevu na konferenciji o socijalnom dijalogu i socijalnom i ekonomskom razvoju koju su organizirali Konrad Adenauer Stiftung, Fondacija Eduardo Frei i Centar za regionalni razvoj.

Europa.ba