Lajčák: BiH je spremna da krene naprijed strateškim koracima


Uprkos suprotstavljenim težnjama glavnih strana i podrivačkoj struji nacionalizma koja ugrožava društveni, ekonomski i politički napredak, Bosna i Hercegovina je spremna da krene naprijed strateškim koracima, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a.


Ambasador Lajčák je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje će se održati 16. juna u Luxembourgu, opisao kao događaj “od ogromnog značaja” za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, dodao je da će “važan izazov za bh. vlasti biti implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji sadrži ne samo prednosti nego i obaveze. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju znači da se svako sada mora baviti budućnošću. Iz iskustva svoje zemlje znam da ne treba potcjenjivati izazove koje donosi članstvo u EU. Konačno, zemlja i njena politička klasa moraju imati viziju sebe kao člana EU koji je zaslužio pravo da stane rame uz rame sa drugim članovima EU.”


U nedavnim mjesecima, rekao je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU, bh. političari su često propuštali prilike da iskažu onu vrstu kreativnosti i samopouzdanja koji su potrebni za izgradnju zajedničkog puta. Umjesto toga, pribjegli su nacionalističkoj retorici jer “nacionalizam znači glasove i predstavlja uspješan recept za dobijanje izbora. I činjenica je da je sve do nedavno integracija u EU plaćala kolateralnu štetu te kalkulacije.” Upozorio je da ovaj trend može postati još izraženiji pred oktobarske izbore.


Međutim, u svom obraćanju Vijeću sigurnosti visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je takođe naglasio primjere dobre volje i pragmatizma, citirajući parlamentarno rješenje pitanja mjesta prebivališta za glasanje u Srebrenici. Opisao je ovo kao “značajan događaj u suštinskom smislu, ali isto tako i u smislu činjenice da je postignut potpuni dogovor oko tako osjetljivog pitanja. To je ona vrsta političke zrelosti koju trebamo češće vidjeti. I to ne samo kad se radi o Srebrenici već i svim političkim izazovima sa kojima će se zemlja suočiti.”


Ambasador Lajčák je izjavio da je “značajan korak naprijed” u strategiji međunarodne zajednice za tranziciju Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU napravljen u februaru kada je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira “postigao jednoglasan dogovor o strategiji koja se zasniva na pet ciljeva i dva uslova koje organi BiH moraju ispuniti.” Ponovio je da su pet ciljeva: prihvatljivo i održivo rješenje podjele državne imovine, prihvatljivo i održivo rješenje vojne imovine, potpuna provedba Finalne arbitražne odluke za Brčko, fiskalna održivost i zaživljavanje vladavine zakona; dok su dva uslova: potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, na osnovu potpunog poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Europa.ba