Lajčák: Integracija u EU bavi se fundamentalnim pitanjima državnosti BiH

Značajan broj građana BiH toleriše, više nego što prihvata, ideju državnosti BiH, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, obraćajući se danas u Washingtonu diplomatama i stručnjacima za područje Jugoistočne Evrope.


“Iako većina građana, među svim konstitutivnim narodima u BiH, sada prihvata zemlju kao zajedničku domovinu, oni imaju potpuno različite vizije o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti njihove zemlje”, rekao je ambasador Lajčák u obraćanju na Univerzitetu Johns Hopkins. On je rekao da je došlo vrijeme da Bosna i Hercegovina “postigne sporazum o temeljnim pitanjima koji će omogućiti njen put ka Evropi», uključujući i pitanje novog Ustava.


“Kako bi se pridružila EU, Bosna i Hercegovina mora uskladiti svoj ustavni okvir sa administrativnim i političkim zahtjevima EU², rekao je ambasador Lajčák. «Vjerujem da će lideri u BiH biti u stanju da postignu sporazum o ustavnim koracima koji su potrebni kako bi se osiguralo članstvo u EU.  Zašto? Zbog toga što oko 70% bh. biračkog tijela želi da njihovi lideri povedu BiH u Evropu. Glavni politički akteri možda nisu spremni da izađu u susret jedan drugom, ali od njih će se očekivati da zajedno rade na iznalaženju zajedničkog sporazuma o najneophodnijem minimumu ustavnih aranžmana koji su u skladu sa zahtjevima za članstvo u EU».


Ambasador Lajčák je rekao da je međunarodna zajednica “uložila trajne i kreativne napore kako bi Bosnu i Hercegovinu pretvorila u funkcionalnu državu koja može služiti i zadovoljiti potrebe svojih građana”, ali je upozorio da “nacionalizam i dalje osvaja glasove” i izrazio je žaljenje povodom činjenice da “gotovo petnaest godina nakon rata, velika većina bosanskohercegovackih političara i dalje posmatra gotovo svako pitanje kroz prizmu nacionalizma”.


Nacionalizam, navodi on, “koriste sve strane kako bi sakrile jednostavnu činjenicu da političari redovno ne uspijevaju, a često i ne pokušavaju, ispuniti obećanja i donijeti konkretne prednosti njihovim građanima. Kao rezultat toga, napori koje zemlja ulaže da okonča poslijeratni oporavak i krene u narednu fazu razvoja – put u Evropu – su već predugo blokirani.”


Međutim, postoji i pozitivan aspekt trenutne situacije u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, rekao je Lajčák, jer “činjenica je da je poticaj eventualnog članstva u Evropskoj uniji, zajedno sa ogromnim sredstvima koja prate integraciju u EU, doprinio rješavanju mnogih izazova uzrokovanih specifičnim historijskim problemima ove zemlje”.


Ambasador Lajčák je rekao da će osnovni cilj međunarodne zajednice od sada pa nadalje “biti da osiguramo da integracija u EU bude prvi prioritet političkog programa i glavni faktor kohezije”. On je naglasio da je “EUSR stoga prirodni nasljednik OHR-a kao glavni koordinator međunarodnog angažmana u Bosni, kada dođe vrijeme za konačno zatvaranje OHR-a”.

Europa.ba