Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák sastao se sa sekretarom Ekonomske komisije UN-a za Evropu Belkom

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák sastao se jučer sa izvršnim sekretarom Ekonomske komisije UN-a za Evropu Marekom Belkom kako bi razgovarali o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i sekretar Belka ponovo su potvrdili značaj potpunog opredijeljenja BiH za ispunjenje pet ciljeva i dva uslova koji se moraju ispuniti prije tranzicije OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák obavijestio je sekretara Belku o političkoj situaciji i budućim izazovima koji stoje pred BiH kao i o tome da će dugo očekivani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biti potpisan 16. juna. Kada BiH potpiše SSP, bit će ispunjen jedan od uslova za tranziciju OHR u Ured specijalnog predstavnika EU. Drugi uslov – pozitivna ocjena situacije u BiH – također će morati biti ostvaren.


U vezi sa ekonomskom situacijom u BiH, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da je usvajanje Platforme za akciju na Ekonomskoj konferenciji koju je OHR organizovao 16. oktobra 2007. godine pokrenulo napredak na nekim dugo vremena neriješenim ekonomskim reformama. Isto tako, od Parlamenta BiH se očekuje da usvoji Zakon o državnom fiskalnom vijeću, što je uslov iz Evropskog partnerstva. Izvjestan napredak je vidljiv u pregovorima o pitanju raspodjele prihoda od indirektnih poreza, iako još uvijek nije postignut konačni sporazum.

Europa.ba