Vijeće sigurnosti UN-a ponudilo je ukidanje doživotne zabrane rada u policiji 2007.godine

Udruženja koja predstavljaju osobe kojima misija Međunarodnih policijskih snaga (IPTF) nije dodijelila dozvole za rad, su za sutra najavila nove demonstracije ispred zgrade OHR-a.


 


Bez dovođenja u pitanje njihovo pravo na mirne demonstracije, OHR naglašava da je Vijeće sigurnosti UN-a 30. aprila 2007.god. utvrdilo uslove za ukidanje doživotne zabrane rada u institucijama za provođenje zakona, te izjednačilo prava ovih pojedinaca sa ostalima u BiH.


 


Ujedinjene nacije su jedina organizacija koja može vršiti reviziju pitanja proisteklih iz odluka koje je donio IPTF. OHR je 2004.god. otpočeo intenzivno lobiranje kako bi uvjerio UN i stalne članice Vijeća sigurnosti da riješe pitanje lica kojima je IPTF odbio certifikaciju.


 


Kada je Vijeće sigurnosti UN-a u svom dopisu od 30. aprila 2007.god. naznačilo zakonske uslove za ukidanje doživotne zabrane za rad u agencijama za provođenje zakona za one kojima je IPTF odbio certifikaciju, pojedincima kojima nisu dodijeljeni certifikati su data ista prava kao i ostalima u BiH.


 


U svom pismu Vijeće sigurnosti UN-a zahtijeva od organa vlasti države, entiteta, kantona i Distrikta Brčko da usvoje izmjene na svoje odgovarajuće Zakone o policijskim službenicima. Ove institucije su odgovorne da osiguraju da ti uslovi budu ispunjeni.


 


Država BiH, Republika Srpska, Federacija BiH i Kanton 10 do sada još uvijek nisu ispunili zahtjeve Vijeća sigurnosti UN-a. U konačnici, ovo je pitanje između BiH i Vijeća sigurnosti UN-a, i BiH će morati da ispuni svoje obaveze.

Europa.ba