Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU poziva na hitno usvajanje Zakona o javnom RTV servisu FBiH

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák konstatirao je da je Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH danas donijelo odluku da prijedlog Zakona o javnom RTV servisu Federacije BiH ne krši vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda te iz tog razloga poziva organe vlasti Federacije BiH da hitno usklade i usvoje ovaj Zakon.

Usvajanje Zakona o javnom RTV servisu FBiH omogućava zaokruživanje zakonodavnog okvira sistema javnog emitiranja i konačno otvara šansu za uspostavljanje Korporacije javnih RTV servisa, što bi zajedno sa internim restrukturiranjem vodilo do okončanja  reforme javnog RTV sistema.


Prijedlog Zakona o javnom RTV servisu Federacije BiH sadrži isti niz obaveza predviđenih državnim Zakonom o javnom RTV sistemu, Zakonom o javnom RTV servisu BiH (BHRT) i Zakonom o javnom RTV servisu RS (RTRS). Pored toga, predlagač zakona je uzeo u obzir sve napomene i instrukcije koje je Ustavni sud Federacije BiH naveo u svojoj Odluci iz jula 2006.godine.


Sva tri javna emitera su obavezna, kroz svoje programe, da jednako tretiraju sva tri službena jezika i dva pisma. Pored jezika i alfabeta, program svih javnih servisa mora jednako predstavljati etničke, regionalne, tradicionalne, vjerske i kulturne specifičnosti svih konstitutivnih naroda i građana BiH.

Europa.ba