Specijalni predstavnik EU/visoki predstavnik sastao se sa generalnim sekretarom Vijeća za regionalnu saradnju


«Bosna i Hercegovina se mora usredotočiti na ostvarivanje prednosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju», izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák kada se danas u Sarajevu sastao sa generalnim sekretarom Vijeća za regionalnu saradnju Hidom Biščevićem.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izložio svoje mišljenje u pogledu ključnih izazova koji se nalaze pred BiH nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u ponedjeljak.


 


Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju uspostavlja zonu slobodne trgovine između EU i BiH. Zemlje koje su prošle kroz ovaj proces su zabilježile porast stranih direktnih investicija.


 


Za potrošače, prednosti su jasne; proizvodi iz EU bi trebali pojeftiniti i još uvijek ima vremena za bh. firme da se prilagode novom okruženju. U oblastima koje su od vitalnog značaja za ekonomiju BiH, lokalni proizvođači će biti zaštićeni potpunom liberalizacijom do 2013. god. «Ali zemlja ne smije gubiti više vremena kada su u pitanju provođenje ključnih ekonomskih reformi kao što su strukturalne reforme i ostvarenje njenog ekonomskog potencijala», rekao je Lajčák.


 


Lajčák i Biščević su se složili da se konkurentnost ekonomije BiH mora podići. BiH mora maksimalno iskoristiti finansijska sredstva EU; istraživački i razvojni programi su na raspolaganju i mogu pomoći ekonomiji BiH – ali BiH se mora pripremiti kako bi aplicirala za iste.


 


«BiH mora snažno pokrenuti svoj program reformi kako bi spriječila usporavanje izvoza», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


 


Koristeći promoviranje integracija u jugoistočnoj Evropi od strane Vijeća za regionalnu saradnju, BiH može ojačati ekonomske odnose sa regionom, koji je glavno izvozno tržište zemlje.


 


Lajčák i Biščević su se saglasili da BiH mora pokazati snažniju politiku odgovornosti te unaprijeđenu koordinaciju različitih politika.


 


«Napredak je ostvaren», rekao je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU. ‘Platforma za akciju’, koju su u oktobru prošle godine usaglasili državni i entitetski premijeri i gradonačelnik Brčkog, dovela je do usvajanja Zakona o lijekovima i Zakona o fiskalnom vijeću,  ali zakoni o obligacionim odnosima i sistemu bankarske supervizije na državnom nivou  «i dalje stoje zbog političkog nesporazuma».


 


Visoki predstavnik je također izvijestio generalnog sekretara o politici Vijeća za implementaciju mira vezanu za tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU. Pet ciljeva i dva uslova koje je Vijeće za implementaciju mira postavilo se podudaraju sa integracijom u EU. «Rješenja za pitanja državne imovine, Državnog fiskalnog vijeća i strategiju pravosudnog sektora predstavljaju ključne elemente za program integracije u EU», izjavio je danas visoki predstavnik.

Europa.ba