Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će obaviti seriju razgovora sa političkim liderima BiH

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas je otvorio seriju bilateralnih razgovora sa političkim liderima iz BiH. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU namjerava se pozabaviti nizom otvorenih političkih pitanja kako bi se izgradio politički konsenzus i osiguralo da se u mjesecima koji slijede ne zaustavi napredak u BiH. Danas se u Sarajevu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU sastao sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i predsjednik SDA razgovarali su o imenovanju ombudsmena BiH. “Ponovno pokretanje ovog procesa od nule predstavljalo bi nepotrebno odgađanje,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Parlament mora naći način da uskladi stavove o kandidatima iz reda Bošnjaka i Hrvata i okonča ovaj proces što je prije moguće.”


Osvrnuvši se na aktivnosti koje predstoje na jesen, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU apelovao je da se pokaže spremnost da se riješe pitanja državne imovine i imovine odbrambenih struktura a odredbe o Distriktu Brčko uvrste u Ustav BiH. “Tranzicija OHR-a se neće provesti po svaku cijenu,” rekao je Lajčák, “ali ona dolazi.”


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i predsjednik SDA su razgovarali o zabrinjavajućim dešavanjima u srednjoj školi u Stocu. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je potvrdio da prati ovo pitanje i da je neprihvatljivo da “djeca budu taoci politike”. Lajčák je potvrdio da očekuje da ta situacija hitno bude riješena.


Sada kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i Sulejman Tihić su se složili da bi sastanak stranačkih lidera iz vladajuće koalicije na državnom nivou osigurao brži napredak na putu ka Evropi.

Europa.ba