Lajčák u Londonu: Vidljiv napredak u BiH


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas se u Londonu susreo sa državnim sekretarom Velike Britanije za vanjske poslove i Komonvelt Davidom Milibandom. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik je informirao ministra Milibanda o pomacima koje je BiH ostvarila u implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ciljeva koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik danas je boravio u Londonu radi serije sastanaka na visokom nivou kako bi se razgovaralo o pomacima koje je ostvarila BiH i osiguralo da EU  bude spremna preuzeti vodeću ulogu u BiH nakon tranzicije OHR-a.


Lajčák i Miliband su zaključili da su organi vlasti BiH načinili značajne pomake u ispunjavanju dva  uslova i pet ciljeva za tranziciju OHR-a, u periodu od šest mjeseci od kada ih je Vijeće za implementaciju mira postavilo. Potpisivanjem SSP-a je ispunjen jedan od uslova, a tri od pet ciljeva je skoro u potpunosti realizirano. Ono što preostaje da se uradi jeste naći provedivo rješenje za pitanje imovine BiH i osigurati punu integraciju Distrikta Brčko u ustavnu strukturu BiH.


Ispunjenje drugog uslova, dakle, dobijanje pozitivne ocjene situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, zasnovane na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma, zahtijevat će mnogo pozitivniji pristup od strane političara u BiH. Redovni sastanci političkog rukovodstva uvijek su pozitivan signal, ali visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da je trenutna negativna politička klima blokirala dalje pomake. Napadi na ustavnu strukturu Države i njeno funkcioniranje destruktivni su za svaki progres.


Na sastanku sa britanskim ministrom za Evropu, Jimom Murphyjem, ponovo je rečeno da su sve države članice EU opredijeljene da pomognu BiH da ostvari svoj strateški cilj pristupa u članstvo EU. Za to je potreban puni angažman svih nivoa vlasti na konstruktivnom i zajedničkom radu. Evropa je izgrađena na temeljima kompromisa i saradnje. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU danas se također sastao i sa britanskim ministrom odbrane Bobom Ainsworthom.

Europa.ba