Solana i Lajčák susreli se sa Špirićem: BiH se mora fokusirati na prioritete EU


Visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, Javier Solana, i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH, Miroslav Lajčák, sastali su se danas u Briselu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je na sastanku izvijestio o situaciji u Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će BiH dobiti pozitivnu ocjenu za ostvareni napredak u 2008. godini. Istaknuo je potrebu da se krene u proces ustavne reforme i da se provede sveobuhvatan popis stanovništva 2011. godine. Špirić je dodao kako BiH treba riješiti pitanja državne imovine i budućeg statusa Brčko Distrikta kako bi se olakšao proces tranzicije OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU.


Javier Solana je naglasio da je 2008. bila dobra godina za Bosnu i Hercegovinu, jer je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju označilo najznačajniju kvalitativnu promjenu odnosa BiH sa Evropskom unijom. Sada je ključni prioritet za zemlju napredak u provedbi SSP-a i prevazilaženje trenutne paralize u institucijama. 


Solana je prenio poruku da se BiH mora fokusirati na evropske prioritete i ne dozvoliti da joj pažnju odvuku druga pitanja. Naglasio je kako očekuje od predsjedavajućeg Vijeća ministara da pomogne da se rasprave u zemlji usredsrede na EU pitanja, što bi također bilo u najboljem interesu zemlje i svih njenih građana. 


Miroslav Lajčák je podsjetio da je Evropska unija u više navrata dokazala svoju opredijeljenost da primi BiH u svoje članstvo. Sada je na političarima da konkretnim aktivnostima ispune zahtjeve koje je EU postavila. „To nisu teški zadaci i njihovo ispunjenje može samo doprinijeti razvoju čitave zemlje za dobrobit svih građana. Evropska budućnost je cilj koji podržava više od 80% građana svih nacionalnosti i da bi bio uspješan to mora biti zajednički projekat svih aspekata društva“, istakao je Lajčák.

Europa.ba