Lajčák: Evropski zamah je snažniji od opstrukcionističkih snaga

Stvarni i brzi pomaci se mogu načiniti u procesu integracije u EU i u rješavanju društvenih i ekonomskih izazova koji utiču na svakodnevni život građana u BiH ako se ne dozvoli da razgovori o političkim izazovima, koji su preostali nakon rata, “iscrpe svu energiju iz političkog i zakonodavnog procesa”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, na međunarodnoj konferenciji koja se danas održava u Sarajevu. 

Miroslav Lajčák je rekao da se političke, društvene i ekonomske reforme miješaju u područja u kojima postoje duboko ukorijenjene podjele, čime se usporava napredak na svim poljima.


“Okolnosti nas stalno podsjećaju da je Bosna i Hercegovina pod utjecajem moćnih centrifugalnih sila”, rekao je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU učesnicima Crans Montana foruma.  “Te sile su naročito moćne kada političari podliježu iskušenju da umjesto nade iskazuju strah”, rekao je on. Međutim, dodao je da “ljudi zaboravljaju da je sila zamaha ka prosperitetu i demokraciji u Evropi mnogo snažnija”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozvao je tri premijera da nastave sa  ispunjavanjem obaveza koje su preuzeli Platformom za djelovanje, koju su usvojili u oktobru prošle godine, i implementiraju ekonomske reforme koje će brzo donijeti velike koristi građanima BiH. Ove reforme obuhvataju i donošenje trgovinskih zakona za cijelu zemlju i uspostavljanje modernog sistema bankarske supervizije na državnom nivou.  


Obje ove reforme su uslovi iz Evropskog partnerstva.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao: “Uprkos stalnim političkim krizama i neujednačenim pomacima u borbi protiv siromaštva i korupcije, Bosna i Hercegovina se kreće u pravcu u kojem njeni građani žele”. On je rekao da je ovo “dobra vijest za susjede Bosne i Hercegovine u regionu, dobra vijest za Evropsku uniju, i iznad svega, dobra vijest za građane ove zemlje”.

Europa.ba