Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU demantuje njemu pripisanu izjavu u Dnevniku RTRS-a


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Miroslav Lajčák, danas je demantovao izjavu koja mu je sinoć pripisana u prvom prilogu Dnevnika RTRS-a, emitovanog 14. oktobra 2008. u 19:30 sati.


Pozivajući se na intervju njemačkom sedmičniku Der Spiegel, RTRS je objavio da je Miroslav Lajčák mišljenja ”da je poslije nedavnih opštinskih izbora u BiH definitivno propao koncept multietničke države.”


Ovaj navod nije istinit. Visoki predstavnik nikad nije izrazio takvo mišljenje. U odgovoru na pitanje sedmičnika Der Spiegel o tome da li je propao koncept multietničke države u Bosni i Hercegovini, Lajčák je rekao:


“Dejtonski mirovni sporazum je okončao rat, ali je vrlo teško ostvariti njegovu filozofiju multietničkog društva. Na izborima su pobijedili oni koji kažu: ‘Prvo moj narod i tek onda BiH’. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik otvoreno kaže da kada govori o ekonomskom razvoju, niko ga ne sluša, ali kada poviče: ‘Ne damo Republiku Srpsku’, svi aplaudiraju.”


Dijelove istog intervjua, uključujući citate iz navedenog odgovora, ispravno su prenijeli drugi bosanskohercegovački i strani mediji, npr. Deutsche Welle, B92, Dnevni avaz, SRNA i Tanjug.


OHR/EUSR pres-ured zatražio je od RTRS-a da objavi ovaj demanti u večernjem Dnevniku, na istom mjestu i u istom terminu u kojem je objavljen krivi navod.


Potpuni prevod intervjua dostupan je na Internet stranicama OHR-a (www.ohr.int) i EUSR-a (www.eusrbih.eu).

Europa.ba