Lajčák u Ankari: Suverenitet i teritorijalni integritet BiH neupitan

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, danas se u Ankari sastao sa ministrom vanjskih poslova Turske, Aliem Babacanom (Babadžan).

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je objasnio tešku političku situaciju u BiH, ali i istakao napredak u vezi sa ispunjenjem pet uvjeta i dva cilja koje je Vijeće za implementaciju mira postavilo u februaru ove godine.


“Bez obzira na prioritete koje je navelo Vijeće, organi vlasti BiH nisu našli rješenje za podjelu državne imovine niti su došli do dogovora o zakonskom definiranju statusa Brčkog,” rekao je Lajčák.


Miroslav Lajčák i ministar Babacan složili su se da Bosna i Hercegovina mora u potpunosti ispuniti uvjete i ciljeve koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira kako bi bila omogućena tranzicija OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU.


Ministar vanjskih poslova Turske ponovio je da je EU perspektiva ključni strateški cilj za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju. To će, zajedno sa članstvom u NATO-u, obezbijediti stabilnost, prosperitet i garantovati sigurnost svim građanima. Miroslav Lajčák i ministar Babacan su se složili da samo mir i stabilnost omogućavaju okruženje koje svima pogoduje.


Ministar vanjskih poslova Turske i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU podvukli su da se suverenitet i teritorijalni integritet BiH ne mogu dovoditi u pitanje.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU boravio je u posjeti Ankari prije održavanja predstojeće sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira planirane za kraj novembra.

Europa.ba