Lajčák se sastao sa Topolánekom: Češka Republika je spremna da se fokusira na BiH tokom svoga predsjedavanja Evropskom unijom


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas se u Pragu susreo sa premijerom Češke Republike Mirekom Topolánekom, zamjenikom premijera Alexandrom Vondrom i ministrom vanjskih poslova Karelom Schwarzenbergom.


Češka Republika preuzima predsjedavanje Evropskom unijom 1. januara 2009. i u toj ulozi postaje članica Vijeća za implementaciju mira.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák govorio je o trenutnoj, zatrovanoj političkoj atmosferi u BiH, složivši se sa premijerom Topolánekom da ovakva situacija u Bosni i Hercegovini zahtijeva potpuno redefiniranje angažmana međunarodne zajednice u zemlji.


Premijer Topolánek je potvrdio da će zapadni Balkan biti jedan od ključnih prioriteta dok Češka Republika bude predsjedavala EU i ona namjerava da se fokusira na Bosnu i Hercegovinu. Češka Republika je u potpunosti opredjeljena da osigura budućnost BiH u Evropskoj uniji. Jasno je da samo jedinstvena BiH može postati dio EU.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozdravio je opredjeljenost Češke Republike da pomogne BiH.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák podvukao je da se međunarodna zajednica, a osobito EU, treba ponovo fokusirati na Bosnu i Hercegovinu, kako bi joj pomogla da se vrati na put reformi i integracije u EU.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je predočio trenutnu političku situaciju u BiH istakao te pomake koje je zemlja načinila da bi ispunila pet uvjeta i dva cilja koje je pred nju postavilo Vijeće za implementaciju mira u februaru ove godine.

Europa.ba