Lajčák: Potreban veći reformski zamah nakon ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčák, pozdravio je danas odluku Predsjedništva BiH da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.


 


„Okončanjem procesa ratifikacije, Bosna i Hercegovina je prvi put u formalnom i zakonski obavezujućem ugovornom odnosu sa Evropskom unijom. Time BiH šalje signal da želi napredak i da je otvorena za investicije. Međutim, ratifikacija predstavlja tek prvi korak na zahtjevnom putu, i samo će puna provedba Sporazuma donijeti stvarnu i dugoročnu korist“, naglasio je Lajčák.


 


„Nema više vremena za gubljenje. Lideri i parlamentarci u BiH treba da pretoče svoje javno iskazano opredjeljenje za EU u konkretna djela – dogovor o potrebnim reformama i njihovu provedbu. Izvještaj Evropske komisije o napretku utvrdio je politički i zakonodavni program za predstojeće mjesece. Negativna retorika iz proteklih godina mora prestati i biti zamijenjena duhom kompromisa; u protivnom Bosna i Hercegovina se izlaže opasnosti da zaostane za svojim susjedima na putu ka Evropskoj uniji“, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Europa.ba